Chirurgii belgieni au descoperit un nou ligament in genunchiul uman, motiv imbucurator pentru cei care au suferit accidentari si ai caror genunchi continua „sa cedeze”, si dupa tratament.

Descoperirea a fost facuta de chirurgii ortopezi Steven Claes si Johan Bellemans, de la Spitalul Universitar din Leuven (Belgia), care au studiat in ultimii patru ani numeroase cazuri de accidentari severe la nivelul ligamentului incrucisat anterior (ACL), informeaza dailymail.co.uk.

Ei au studiat 41 de genunchi, pe cadavre, folosind tehnici de disectie macroscopica, pentru a incerca sa afle motivul pentru care unii pacienti continua sa sufere deplasari ale rotulei, iar genunchii lor „cedeaza” in timpul activitatilor fizice.

Rupturile de ligament sunt frecvente in randul atletilor si ale practicantilor de alte sporturi, precum baschet si fotbal.

Steven Claes si Johan Bellemans s-au inspirat dintr-un studiu al chirurgului francez Paul Ferdinand Segon, din 1879, care a scris un articol in care sugera faptul ca un ligament aditional ar putea exista in genunchi.

1asd

Studiul savantilor belgieni, publicat in Journal of Anatomy, arata ca noul ligament, denumit ligament anterolateral (ALL), era prezent in 40 dintre cei 41 genunchi studiati.

Studiile ulterioare au evidentiat ca deplasarile de rotula din genunchii pacientilor cu ruptura de ALL sunt cauzate de o vatamare a ligamentului ALL.

„Tinand cont de structura si de localizarea anatomica, se presupune ca ALL controleaza rotatia tibiala interna si, de aceea, afecteaza fenomenul de pivotare a rotulei, desi sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga functionarea sa biomecanica”, au spus autorii studiului.

Steven Claes si Johan Bellemans lucreaza in prezent pentru a pune la punct o noua tehnica de chirurgie pentru a corecta accidentarile de ALL, care ar putea fi disponibila in urmatorii sapte ani.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.