Acasă Stirile zilei Tezaurul Romaniei este ascuns in Germania, nu in subsolurile Moscovei!

Tezaurul Romaniei este ascuns in Germania, nu in subsolurile Moscovei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In anul 1916, plecau din Romania 93.4 tone de aur, cu destinatia Moscova, de unde nu s-au mai intors niciodata. In 27 august 1918. in urma semnarii Acordului germano-rus, o cantitate de aur, egala cu cea plecata din Romania, ia drumul Germaniei, Berlin si de acolo transportul a plecat catre o directie necunoscuta, din Franta.

In constiinta romanilor, tezaurul este ascuns undeva in subsolurile Moscovei. Poate ca realitatea este alta.
In anul 1994, in urma unui demers facut de Romania, Rusia restituie 12 monede de aur, care faceau parte din primul transport, ca proba ca aurul exista. In anul 2011, este lansata teza conform careia, tezaurul romanesc a fost devalizat de Lenin, pentru a finanta revolutia bolsevica din Romania. Aceasta ipoteza este sustinuta si de o parte a conducerii Bancii Nationale a Romaniei.

In octombrie 2011, Consiliul Europei respinge cererea prin care Romania dorea restituirea tezaurului. Reprezentantii Consiliului Europei au considerat ca este o problema intre Romania si Rusia. In 4 octombrie 2012, Rusia ataca Romania, prin ministrul de externe, care a spus ca Romania internationalizeaza o problema care nu mai e de mult in actualitate. Aceasta problema trebuie uitata. Diplomatul german Ernst Jackh scrie in memoriile sale, ca Romania a cedat aurul sau Germaniei, in 1918, prin Tratatul de Pace de la Bucuresti.

Va prezentam cronologia faptelor care vizeaza tezaurul romanesc. In data de 23 noiembrie 1916, Bucurestiul capituleaza si este ocupat de germani. Comandatura germana ocupa Hotel Bulevard, Capsa, Athenee Palace. In 12-14 decembrie 1916, tezaurul este incarcat la Iasi, in vagoane, cu directia Moscova. Tezaurul era sub forma de lingouri, monede, bijuterii. Greutatea aurului in cele doua transporturi a fost de 93540 de kilograme.

Alexandru Marghiloman scrie in notele sale, ca germanii tipareau moneda in Romania, pentru cheltuielile lor, pe care o garanta cu tezaurul Romaniei de la Moscova. In 5 ianuarie 1917, Banca Nationala este inchisa de germani, personalul este evacuat in 10 minute. A doua zi se redeschide, dar un delegat german controleaza toata activitatea. In octombrie 1917, revolutia bolsevica, Lenin preia puterea cu ajutorul Germaniei, in schimb promitand ca vor realiza Frontul de Est. In 13 octombrie 1918, Rusia rupe legaturile diplomatice cu Romania. Tezaurul devine intangibil pentru Romania.

In 7 mai 1918, Romania semneaza Tratatul de la Bucuresti, un document umilitor, in urma caruia cedeaza teritorii, dar si activele Bancii Nationale, Germaniei. Interesant este faptul ca Rusia a dat Germaniei 93540 kilograme de aur, reprezentand contravaloarea prejudiciilor pe care Germania le suferise in razboi. Este exact cantitatea pe care Romania a trimis-o la Moscova. In 10 septembrie si 11 octombrie 1918, se efectueaza cele doua transporturi cu aur, de la Moscova la Berlin.

In anul 1956, Rusia trimite Romaniei 33 de kilograme de aur., in contul tezaurului romanesc. Daca adunam aceste kilograme cu cantitatea din cele doua transporturi Moscova-Berlin, obtinem exact cantitatea tezaurului Romaniei.

Sursa: efemeride.ro

Citeste caplimpede