Acasă Life Testul de sange creat de un roman arata predispozitia fiecaruia la SINUCIDERE!

Testul de sange creat de un roman arata predispozitia fiecaruia la SINUCIDERE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorul roman Alexander Niculescu, profesor la Universitatea Indiana din Statele Unite a descoperit un test de sange care ar putea prezice riscul de sinucidere in randul persoanelor diagnosticate cu tulburare bipolara.

 

Biomarkerii din sange pot fi utilizati pentru a identifica persoanele care prezinta un risc sporit de sinucidere, afirma autorii acestui studiu. Cercetatorii americani de la Universitatea Indiana vorbesc deja despre un controversat proiect de realizare a unui test sangvin capabil sa furnizeze un avertisment util contra tentativelor, informeaza dailymail.co.uk, citat de mediafax.

 

O molecula, enzima SAT1, a fost asociata cu tendintele suicidare la un grup de pacienti diagnosticati cu tulburare bipolara, o maladie mintala caracterizata prin fluctuatii mari ale starii de dispozitie.

Alti trei markeri au evidentiat o asociere mai slaba. Markerii sangvini au fost descoperiti intr-un subgrup de noua pacienti care au prezentat o schimbare dramatica si brusca a starii de dispozitie, mergand pana la ganduri suicidare.

Un tipar similar a fost descoperit in probele sangvine recoltate de la noua persoane care s-au sinucis.

Probe sangvine au fost recoltate si analizate apoi de la alte doua grupuri de pacienti suferind de tulburare bipolara si de psihoze de tipul schizofreniei.

Concentratiile ridicate ale acestor biomarkeri au corespuns cu un numar ridicat de spitalizari dupa tentative de sinucidere. Asocierea a fost mai puternica in cazul pacientilor cu tulburare bipolara decat pentru cei diagnosticati cu schizofrenie.

Coordonatorul acestui studiu, profesorul Alexander Niculescu, de la Universitatea Indiana, a spus:

 

„Sinuciderea este o chestiune majora in psihiatrie. Este o problema majora in domeniul civil, este o problema majora in domeniul militar si nu exista markeri obiectivi. Exista oameni care nu recunosc ca au ganduri suicidare atunci cand ii intrebi asta, dar care se sinucid dupa aceea si nu poti sa faci nimic in legatura cu acest lucru. Avem nevoie de modalitati mai bune de a identifica, de a interveni si de a impiedica aceste cazuri tragice”.

 

„Acesti markeri par sa fie buni pentru depistarea comportamentului suicidar la barbatii cu tulburare bipolara sau la barbatii din populatia generala care comit tentative violente de sinucidere. Pe viitor, vrem sa studiem ansamblul clinic si sociodemografic al factorilor de risc, alaturi de testele noastre sangvine, pentru a creste capacitatea noastra de a prezice acest risc”, a adaugat cercetatorul roman.

 

Alexander Niculescu a recunoscut si o limita a studiului sau, publicat in revista Molecular Psychiatry – faptul ca toti participantii au fost barbati.

 

„Ar putea exista diferente cauzate de gen. Dorim sa realizam mai multe studii extensive, normative, la nivelul intregii populatii”, a spus coordonatorul studiului.

 

In studiul lor, savantii americani au evidentiat o legatura intre enzima SAT1 si poliamina, o molecula chimica implicata in apoptoza – autodistrugerea programata genetic a celulelor avariate sau daunatoare din organism.