Acasă Multimedia Ce viteza va avea noul mijloc de transport SUPERSONIC Hyperloop!?

Ce viteza va avea noul mijloc de transport SUPERSONIC Hyperloop!?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Intreprinzatorul vizionar american Elon Musk, de origine sud-africana, a prezentat „Hyperloop”, un concept revolutionar care permite realizarea de calatorii la o viteza aproape supersonica, in conditii de siguranta si la preturi modice.

Miliardarul Elon Musk, fondator al constructorului de masini electrice Tesla Motors si al companiei private de explorare spatiala SpaceX, a publicat un document de 57 de pagini despre acest proiect, care, daca va fi implementat, ar putea face legatura intre Los Angeles si San Francisco in doar 35 de minute.

„Hyperloop consta intr-un tub cu presiune joasa de capsule, transportate cu viteze mici si mari pe lungimea tubului”, se afirma in acel document.

„Capsulele sunt asezate pe perne de aer presurizat”, adauga documentul.

In timpul unei conferinte telefonice, Elon Musk a evocat „o noua forma de transport, diferita de trenul traditional, care va transporta pasageri si marfuri in capsule, intr-un tub montat pe piloni”.

„A fost conceput pentru a fi foarte usor, in conditiile in care trenurile sunt incredibil de grele. E mai apropiat de un avion”, a adaugat el. Senzatia resimtita la bordul sau va fi apropiata de aceea resimtita intr-un avion. „Va fi ceva fin, ca si cum ai zbura prin aer”, a mai spus acesta.

 

Miliardarul american este convins ca sistemul sau va fi mai putin vulnerabil la seisme si mai putin expus la accidente precum trenurile si avioanele, „pentru ca nu poate sa se prabuseasca si nici sa deraieze”.

 

Elon Musk, care s-a opus trenului de mare viteza dintre Los Angeles si San Francisco – constructia primului tronson a fost aprobata de autoritati -, considera ca proiectul sau este mult mai economic.

l a evaluat costul acestui proiect care va face legatura intre doua orase la circa 6 miliarde de dolari – contra 70 miliarde-100 miliarde dolari pentru trenul de mare viteza – si anticipeaza ca pretul public pentru un bilet (dus) va fi de 20 de dolari.

 

Elon Musk a spus de mai multe ori ca nu intentioneaza sa dezvolte proiectul el insusi, insa ar putea reveni asupra acestei decizii, cel putin partial.

 

„Sunt tentat sa creez cel putin un prototip cu rol demonstrativ”, a recunoscut el luni. „Nu incerc sa obtin o multime de bani cu acest proiect, insa mi-ar placea ca el sa devina realitate si cred ca va fi in beneficiul proiectului daca eu voi crea un prim model”, a mai spus el.

Conceptul a fost pus la punct de echipele Tesla si SpaceX si se bazeaza pe tehnologii dezvoltate in cadrul celor doua companii. Proiectul prevede mai ales o versiune de motoare electrice utilizate pe modelele de automobile Tesla S, care vor crea un camp electromagnetic pentru a propulsa capsulele.

In afara de SpaceX si Tesla, Elon Musk conduce si SolarCity, o firma care fabrica panouri solare pentru companii si particulari. El a creat si o fundatie care opereaza in domeniul educatiei, al energiei nepoluante si al sanatatii copiilor.

Elon Musk, in varsta de 42 de ani, a facut avere revanzand in 1999 companiei producatoare de computere Compaq firma Zip2, pe care o infiintase, pentru o suma de peste 300 milioane de dolari.

Una dintre celelalte creatii ale sale, X.com, a fuzionat cu site-ul de plati online PayPal, cumparat in 2002 de site-ul de licitatii eBay pentru 1,5 miliarde de dolari.