Gaslighting-ul este o forma de manipulare psihologica foarte greu de detectat. Nicio persoana nu este imuna la acest tip de manipulare, indiferent de cat de inteligenta este. Persoana care practica acest tip de manipulare incepe treptat, facand imposibila depistarea manipularii. Psihopatii folosesc gaslighting-ul pentru a-i manipula pe cei dragi lor. intr-adevar, oamenii au tendinta de a-i crede pe oamenii pe care ii iubesc, ceea ce face lucrurile mult mai usoare pentru manipulatori.

Gaslighting-ul este oferirea informatiilor false unei persoane si insistentele ca acestea ar fi adevarate. in acest fel, manipulatorul are intentia de a face persoana respectiva sa se indoiasca de adevar. Scopul este convingerea cuiva ca greseste mereu si ca manipulatorul are dreptate. in ultima instanta, manipulatorul vrea sa te simti vinovat pentru toate problemele care exista intre voi. Treptat, manipulatorul incepe sa capete incredere cu simple minciuni si scuze. De exemplu, iti va oferi o scuza greu de crezut, urmand sa foloseasca minciuni din ce in ce mai mari.

Pentru a-ti da seama daca esti victima unei manipulari psihologice, iti poti pune anumite intrebari.

Iar daca raspunzi pozitiv la acestea, este foarte posibil sa fi devenit deja o victima. Iata care sunt intrebarile!

1. Persoana pe care o suspectezi face sa para ca ai creat tu problema in orice situatie aparuta?

De exemplu, in momentul in care o intrebi unde a fost sau ce a facut, incearca sa iti atribuie tie vina doar pentru ca nu vrea sa raspunda la intrebare? ti-a spus vreodata sa nu o astepti pentru ca avea treaba la birou, dupa care ti-a atras atentia ca nu o asculti niciodata, ca nu iti pasa ce spune si ca e vina ta ca nu o asculti?

2. incearca sa te faca nesigur spunandu-ti ca esti prea naiv sau emotiv sau ca dramatizezi prea mult?

De exemplu, ti-a zis ca a fost sunat de catre un prieten care are nevoie de ajutor si ca esti gelos degeaba? De asemenea, s-ar putea sa iti fi spus ca totul are loc in imaginatia ta si ca nu ai niciun drept sa nu il crezi.

3. Te-ai fortat vreodata sa crezi ceva desi stiai ca e o minciuna spuna de o persoana iubita?

De exemplu, persoana iubita poate ca ti-a spus ca nu se uita la o anumita persoana, ci la un semn sau un magazin de langa acea persoana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.