Termenul de valabilitate este o mare pacaleala! Cum poti depista alimentele alterate, indiferent de ce iti spune data expirarii!

Datele de expirare ale produselor nu sunt cele mai bune metode prin care sa poti spune daca un aliment poate fi sau nu consumat in siguranta, conform Consiliului de Aparare a Resurselor Nationale din SUA.

De fapt, data expirarii unui produs indica numai termenul limita pana la care produsul se considera a avea o “calitate optima”, care se bazeaza pe o estimare aproximativa.

Din fericire, este destul de usor sa apreciezi daca un produs este sau nu alterat si nu trebuie decat sa cunosti cateva reguli de baza.

Iata de ce trebuie sa tineti cont la principalele categorii de alimente.
Painea: este mucegaita – chiar daca are mucegai doare pe o parte

Daca o felie de paine prinde mucegai, nu mai trebuie mancata – chiar daca nu este inca vizibil, mucegaiul este prezent si in restul bucatii de paine. Arunc-o pe toata, scrie viataverdeviu.

Painea este poroasa, iar mucegaiul se raspandeste usor in intreaga bucata, si, desi o felie poata parea inca buna, este posibil sa contina spori de mucegai.

Daca painea s-a uscat si s-a intarit, dar nu a prins mucegai, poate fi inca folosita ca pesmet sau crutoane fara probleme, pentru ca mucegaiul are nevoie de umezeala ca sa se dezvolte.
Ouale: plutesc

Un ou stricat pluteste in apa rece. Un ou proaspat se scufunda.

Desi pare o poveste, exista o explicatie stiintifica pentru acest fenomen.

Desi coaja oului pare solida, este, de fapt, usor poroasa. Pe masura ce un ou se invecheste, incepe sa se formeze un saculet de aer in interiorul cojii. Cu cat este mai vechi, cu atat mai mult aer contine. Cand un ou aduna atat de mult aer incat il face sa pluteasca, inseamna ca este vechi. (Desigur, poti manca si un ou putin vechi, dar mai bine sa fii prevazator, nu?) Ouale proaspete, pe de alta parte, vor cadea la fundul apei daca sunt puse intr-un castron.

Click pe aceeasi tema:  Atentie soferi! In cat timp iese complet alcoolul din sange!?

De asemenea daca spargeti oul, galbenusul ar trebui sa aiba o culoare galbena portocalie aprinsa iar albusul ar trebui sa fie bine inchegat si sa nu se imprastie prea mult.

Fructele proaspete: textura acestora s-a modificat

Daca fructele au inceput sa fie vascoase sau sa aiba o textura granulara, este un indiciu ca nu ar mai trebui mancate. De asemenea, daca prezinta o decolorare excesiva, mirosuri neplacute sau o pielita incretita care se desprinde, acestea sunt ale semne ca este mai bine sa fie aruncate.

Carnea cruda (nu cea preparata pentru a fi consumata cruda): devine gelatinoasa sau lipicioasa.

Carnea cruda isi poate schimba culoarea fara sa fie stricata. Insa, daca are un miros ciudat, este lipicioasa sau vascoasa, este mai bine sa fie aruncata.
Mezelurile: miros sau isi schimba textura.

Daca feliile de salam au un miros neplacut, trebuie aruncate; mirosul indica, de obicei, faptul ca s-au dezvoltat bacterii in interior. Mezelurile trebuie aruncate si daca devin vascoase sau tari sau daca isi schimba in orice alt fel textura. Iar daca achizitionezi mezel proaspat de la magazin, acesta trebuie consumat in trei zile.
Hummus: are un gust acru.

Humusul de casa poate fi acru din cauza lamaiei. Dar humusul de la magazin de regula nu are acest gust atat de pronuntat, de aceea, daca incepe sa fie acru, sunt sanse mari sa fie stricat.

Legumele proaspete: se ingalbenesc.

Majoritatea legumelor verzi se ingalbenesc cand incep sa se strice. Acest lucru se intampla cu broccoli si kale, de exemplu, dar si in cazul altor legume proaspete.

Dar sunt si legume, ca ceapa sau tijele de telina, care pot fi salvate daca sunt alterate doar partial. Se curata partea stricata si se lasa partea inca buna in apa cu gheata, timp de 10-15 minute, pentru a se revigora.
Laptele: face cocoloase

Cel mai simplu mod in care poti verifica daca laptele s-a stricat este sa vezi daca apar modificari in textura sau consistenta sa. Daca apar cocoloase sau cheaguri in lapte, aproape sigur e stricat, dar poti cauta si alte indicii, o decolorare sau un miros neplacut, care apare cand acidul lactic din lapte incepe sa produca bacterii.
Iaurtul: scoate apa (mai mult decat de obicei) sau prinde mucegai.

Click pe aceeasi tema:  TOP 10 trucuri pentru a ECONOMISI bani si a GATI feluri de mancare delicioase!

Iaurtul poate tine surprinzator de mult timp (in jur de trei saptamani) cand este pastrat inchis, datorita bacteriilor sale vii pe care le contine si care actioneaza ca un conservant.

Cand acest culturi mor, insa, incepe sa se formeze mucegai. Verifica daca apare mai mult lichid decat normal la suprafata, o textura mai inchegata la baza sau semne de mucegai. Aceste semne indica alterarea produsului.
Branza: miroase a lapte acru.

In ceea ce priveste branza, gradul de perisabilitate depinde foarte mult de cata umezeala contine.

Branza mai moale se strica mai repede decat branza uscata sau maturata; iar daca apare putin mucegai doar pe o parte a branzei, trebuie sa o arunci pe toata. La branza uscata, insa, se poate taia coltul mucegait si se mananca restul, pentru ca sporii de mucegai nu prea reusesc sa se raspandeasca.

Un alt indiciu ca branza e stricata este mirosul sau gustul de lapte acru.
Fructele de mare negatite (nu sushi): dezvolta un miros foarte puternic de peste

Pestele stricat va avea o piele vascoasa si o crusta groasa si alunecoasa. Va avea si un miros foarte puternic de peste, mult mai intens decat la cumparare. Ca regula generala, pestele trebuie gatit in 36 de ore de la achizitie.
Uleiul de masline: nu mai miroase a masline.

Uleiul de masline de calitate ar trebui sa aiba un miros fructat si placut ca maslinele din care este facut. Uleiul alterat incepe sa miroasa mai mult a benzina sau ulei de masina.









spre