Acasă Stirile zilei Stiinta Terapiile regenerative prin care oamenii se pot vindeca! Specialistii spun ca responsabil...

Terapiile regenerative prin care oamenii se pot vindeca! Specialistii spun ca responsabil de regenerare este pericondrul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii poseda o capacitate supranaturala prin care se pot regenera, potrivit rezultatelor unui amplu studiu.

Cercetarea, condusa de specialisti in domeniul celulelor stem, s-a efectuat initial numai in faza experimentala, de laborator, dar a demonstrat ca, in cazul cobailor – singurele animale care raspund la fel ca omul la tratamente -, exista o capacitate uimitoare de regenerare a coastelor. In numai cateva luni, coaste care le-au fost indepartate s-au regenerat complet.

“Fenomenul” a fost urmarit de catre chirurgi si geneticieni, prin computer tomograf (CT), si la o persoan[ careia ii fusese indepartat, pe cale chirurgicala, un fragment din coasta. S-a putut constata ca, dupa numai sase luni, opt centimetri din osul lipsa si un centimetru din cartilajul indepartat s-au regenerat.

Pentru a intelege mai bine “minunea”, cercetatorii au revenit in laborator si au eliminat intre trei si cinci milimetri din cartilajul coastelor unor cobai. Insa, atunci cand au indepartat si tesutul care le invelea, rezultatul nu a mai fost acelasi. Partile lipsa din coaste nu s-au “reparat” nici dupa noua luni.

Tinand cont aceste date, specialistii spun ca responsabil de regenerare este chiar pericondrul care are capacitatea de a produce cartilaj chiar si cand este indepartat de coaste si plasat in apropierea unui tesut muscular. Mai mult, realizatorii studiului spun ca acest pericondrul detine material reproducator sau celule stem si ca, pe viitor, acesta ar putea fi folosit in terapiile regenerative.

Sursa: libertatea.ro