Acasă Politic Tensiune in Republica Moldova! Cum a fost investit noul guvern de la...

Tensiune in Republica Moldova! Cum a fost investit noul guvern de la Chisinau

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a chemat populatia la calm imediat dupa ce membrii noului guvern condus de premierul Pavel Filip au depus miercuri seara juramantul in cadrul unei ceremonii discrete, relateaza joi presa de la Chisinau.

Ceremonia, la care presa nu a fost admisa, s-a desfasurat la resedinta oficiala a presedintelui Nicolae Timofti, sub o protectie puternica a politiei, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidentiale. Investirea noului premier Pavel Filip, fost ministru al tehnologiei informatiei, si a cabinetului sau in parlament cu 57 de voturi, a avut loc pe fondul unor manifestatii ample de protest, care au degenerat in violente.

‘Este important sa ramanem in spatiul legal, indiferent de pozitiile politice pe care le avem’, a lansat Timofti, in apelul facut aproape de miezul noptii, indemnand la ‘ evitarea violentelor, care nu vor folosi nimanui’, relateaza Agerpres.

Totodata, seful statului si-a exprimat speranta ca acest guvern, format dupa o lunga perioada de instabilitate politica, va sti sa administreze cu competenta si pricepere situatia dificila in care se gaseste la ora actuala Republica Moldova.

Republica Moldova a ramas fara guvern dupa caderea cabinetului liberal-democratului Valeriu Strelet la 29 octombrie, in urma unei motiuni de cenzura, la initiativa opozitiei proruse, cu sprijinul Partidului Democrat, componenta a aliantei de la putere.

‘Este vorba, in primul rand, de stabilizarea situatiei economice si financiare, care sa permita efectuarea platilor sociale in regim normal. In acest sens se impune reluarea neintarziata a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu institutiile financiare internationale’, a mentionat Nicolae Timofti, conform aceluiasi comunicat. ‘De modul in care se va actiona in perioada imediat urmatoare va depinde credibilitatea pe plan intern si international al acestui cabinet de ministri. Sustinerea populara este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale’, a mai afirmat presedintele moldovean.

Vlad Turcanu, purtatorul de cuvant al presedintelui Nicolae Timofti, si-a dat joi demisia. El a declarat intr-o conferinta de presa ca a decis sa demisioneze dupa ce a dezinformat mass-media, fara sa vrea, cu referire la ceremonia de depunere a juramantului de catre noul executiv, transmite IPN.

‘Am facut declaratii pentru trei posturi de televiziune cu privire la amanarea depunerii juramantului pentru o alta zi. Aceea era pozitia oficiala pana la ora 22:00. Dupa cum cunoasteti, s-a decis ulterior ca juramantul sa fie depus in seara zilei de ieri (miercuri — n.r.)’, a afirmat el, adaugand ca a ‘dezinformat’ fara sa vrea.