Acasă Stirile zilei Temnita veche de 2.300 de ani, descoperita in Turcia! Vezi povestile CUTREMURATOARE...

Temnita veche de 2.300 de ani, descoperita in Turcia! Vezi povestile CUTREMURATOARE din provincia Bursa!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Temnita veche de 2.300 de ani, descoperita de arheologii turci in provincia Bursa, in nord-vestul Anatoliei.

In timpul excavarilor arheologice din provincia Bursa, in nord-vestul Anatoliei, turcii au descoperit o temnita veche de mai mult de doua milenii, folosita pentru torturi si pentru executii, relateaza Hürriyet.Arheologii spun ca temnita, care include un put patat de sange, o camera de tortura si coridoare care fac legatura cu ruinele unui turn,dateaza din timpul Regatului Bitiniei, de acum 2.300 de ani.

Ibrahim Yilmaz de la Universitatea Uludag, membru al echipei de arheologi, spune ca scopul sapaturilor, parte a unui proiect initiat de municipalitatea Bursa, este de a dezgropa zidurile fostului oras si ca restaurarea acestora va continua. Yilmaz spune ca o mare parte din zidul de 3,4 kilometri a fost deja scoasa la suprafata au determinat locul in care se afla portile Taht-ı Kale, Yer Kapı, Saltanat Kapısı, Kaplıca Kapısi Zindan Kapı, prin care se facea accesul in oras.

Temnita a fost descoperita in timpul lucrarilor de restaurare la poarta Zindan Kapı din cartierul Alacahırka.

„Erau case aici, deasupra locului in care am sapat. Pentru ca banuiam ca sunt temnite, sau ruine ale temnitelor, dedesubt, am expropiat localnicii si am inceput excavarea. Am avut dreptate, in urma sapaturilor am descoperit ruinele temnitei Bursa”, adauga Yilmaz.

„Constructia include camere de tortura, coridoare care fac legatura cu turnul si un put care pare patat de sange. Calaii surdo-muti decapitau aici prizonierii si le aruncau capetele in put. Trupurile erau apoi inapoiate familiilor. Conform unor zvonuri insa, calaii vindeau ramasitele victimelor catre familiile disperate”, spune Ibrahim Yilmaz.

Turcii vor sa profite de aceasta descoperire si sa amenajeze un muzeu in aer liber pe locul ruinelor temnitelor.

„Vom expune instrumente vechi de tortura si vom explica felul in care erau ucise victimele. Credem ca va fi gata in doi ani”, spune Yilmaz.

Bitinia este o regiune istorica din nord-vestul Anatoliei, la un moment dat regat elenistic, sub conducerea lui Zipoites, primul rege, care a pus bazele unui stat independent. Generalul Hannibal, unul dintre cei mai cunoscuti comandanti militari din istorie, s-a sinucis la Lybissia, in Bitinia, pentru a nu fi predat armatei romane si, in aceeasi regiune, a avut loc primul conciliu ecumenic, la Niceea, in anul 325.

Surdo-mutii erau destul de intalniti la curtile otomane. Pajii, usierii si calaii care nu puteau sa auda si sa vorbeasca erau apreciati de sultani pentru ca nu puteau sa auda conversatii sau negocieri secrete si pentru ca erau foarte greu de mituit. Acestia erau utilizati si in transmiterea discreta a mesajelor, pentru ca foloseau un limbaj al semnelor, pierdut definitiv, in prezent. In timpul lui Osman al II-lea, in secolul al XVII-lea, erau peste o suta de surzi si surdo-muti la curte.

Sursa: mediafax.ro