Acasă Politic Tariceanu isi arata masura dispretului fata de cetateni! Ratele in lei cresc...

Tariceanu isi arata masura dispretului fata de cetateni! Ratele in lei cresc din cauza solutiilor Guvernului. Tariceanu: „N-am credite, slava Domnului”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Solutiile gasite de Guvern pentru a petici gaurile din buget aduc bani in vistierie, insa ii sugruma pe romanii care au credite in lei.

Indicele ROBOR, in functie de care se actualizeaza dobanzile, a continuat sa creasca. Principala cauza: statul a scos aproape toti banii de pe piata interbancara. A colectat dividende de la companii ori s-a imprumutat de la banci.

Rezultatul? Dobanzile au crescut pana la cer si odata cu ele ratele oamenilor.

Indicele ROBOR a crescut peste noapte cu 17%, practic o crestere similara cu cea inregistrata in cele cinci sedinte precedente. in total, vorbim despre o crestere a ROBOR cu 40 la suta intr-o singura saptamana. Analistii spun ca statul pur si simplu a atras in buget sume enorme de bani, iar pe piata banii au devenit mai putini, deci s-au scumpit.

Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank: ”in ultima perioada, foarte multe companii de stat au platit dividende la buget, foarte mari, in incercarea guvernului de a mai strange ceva venituri la buget. Deci banii pe care companiile de stat ii aveau in conturile bancare pana acum s-au dus in conturile Ministerului de Finante.”

Transferurile fara precedent au dat peste cap piata interbancara. Iar victime colaterale sunt cei care au credite in lei, ale caror rate cresc in functie de Robor. De exemplu, liderul Senatului nu crede ca e o mare problema, mai ales ca nu are credite.

Calin Popescu Tariceanu: ”Eu n-am credite, slava Domnului. Daca statul doreste sa isi incaseze dividendele si este criticat, atunci ar trebui sa criticati si companiile private care fac acelasi lucru”

Doar ca “bani putini” inseamna “bani scumpi.”

Irina Chitu, director Finzoom: “Indicele ROBOR se calculeaza ca o medie la 10 banci din piata cu cat se imprumuta intre ele. Daca aceste banci se vor imprumuta din ce in ce mai scump, atunci si indicele ROBOR creste.”

Claudiu Cazacu, economist sef: “Acum ROBOR-ul merge spre o zona de normalitate, dar ritmul acesteia ne pune niste semne de intrebare.”

La cresterea dobanzilor contribuie si imprumuturile statului pentru a acoperi deficitul bugetar tot mai mare.

Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank: “Faptul ca Ministerul de Finante emite in mod constant datorie, se imprumuta in mod constant, probabil ca si lucrul acesta a pus presiune pe dobanzi.”

Sursa: Protv