Acasă Stirile zilei Super-laserul de la Magurele permite eliminarea deseurilor nucleare si conceperea a noi...

Super-laserul de la Magurele permite eliminarea deseurilor nucleare si conceperea a noi tratamente pentru cancer

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Proiectul Extreme Light Infrastructure a obtinut finantarea a doua lasere, unul in Republica Ceha si celalalt in Romania, la Magurele, alaturi de un centru de cercetare ce va fi construit in Ungaria.

Laserele vor fi de 10 ori mai puternice decat oricare alt laser construit pana acum, fiind suficient de puternice pentru a crea particule subatomice in vid, in conditii similare celor intalnite imediat dupa Big Bang. Eventual, puternicele fascicule de lumina ar putea fi folosite pentru a deteriora radioactivitatea deseurilor nucleare in doar cateva secunde si pentru a tinti tumorile canceroase, a explicat Nicolae-Victor Zamfir, coordonatorul proiectului, intr-un interviu acordat Bloomberg.

„Nu exista in natura un fenomen cu o putere la fel de intensa ca cea care urmeaza sa fie generata cu ajutorul acestui laser”, a spus Zamfir.

„Ne asteptam sa obtinem primele rezultate ale cercetarii noastre la 1-2 ani dupa ce centrul devine operational”, a adaugat cercetatorul.

Centrul de cercetare de la Magurele ce urmeaza sa gazduiasca super-laserul romanesc va consuma aproximativ 10 megawati de energie, echivalentul consumului a 2.500 de gospodarii tipice din SUA. Cea mai mare parte a energiei va fi furnizata de pompele geotermale instalate la fata locului.

„Cel mai probabil, centrul nostru de cercetare va fi unul dintre cele mai mari situri din Europa alimentate cu energie neconventionala”, a declarat Zamfir.

Cercetarile de la Magurele vor duce la aprofundarea unui nou tip de tratament pentru cancer, intitulat hadronterapie. Aceasta forma de radioterapie tinteste direct tumorile ce au radacini adanci in corpul uman, reducand atat riscul de reaparitie cat si potentialul dezvoltarii unor noi tumori. Primele rezultatele ale acestor experimente sunt asteptate in 2018 si 2019.

„Acest tratament exista deja, dar necesita acceleratoare de particule foarte mari si foarte scumpe”, explica Zamfir.

„Daca il putem realiza cu ajutorul acestui laser, tratamentul va putea fi implementat cu costuri mult mai mici pe masura ce tehnologia se dezvolta si costul laserelor scade”, a adaugat oficialul roman.

Laserul de la Magurele ar putea, de asemenea, sa joace un rol cheie in eliminarea deseurilor atomice, reducand timpul necesar pentru ca acestea sa-si piarda radioactivitatea de la cateva mii de ani la doar cateva secunde. Aceasta reusita ar elimina necesitatea unor adaposturi subterane in care deseurile atomice sa fie stocate in siguranta pentru sute de ani.

„Va dura aproximativ 20 de ani pana cand vom reusi sa obtinem acest lucru, dar multe tari din intreaga lume nu au nicio solutie in viitorul apropiat pentru aceasta problema”, a declarat Zamfir.

Uniunea Europeana a pozitionat acest proiect in tarile din Europa de Est pentru a oferi un sprijin initiativelor stiintifice din aceste tari.

„Speram ca acest proiect sa duca la crearea unui cerc virtuos – faptul ca infrastructura va exista aici sa duca la atragerea unor noi fonduri si proiecte de cercetare”, a explicat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene.

Romania a pierdut multi cercetatori in ultimii ani, deoarece guvernul investeste doar 0,5% din PIB in cercetare, fata de media europeana de 2% din PIB.

In cadrul noului proiect de la Magurele urmeaza sa fie angajati 200 de cercetatori, iar dupa ce acesta va deveni functional, alti 1.000 oameni de stiinta urmeaza sa viziteze anual centrul pentru a efectua diferite experimente.

Uniunea Europeana va cheltui aproximativ 550 de milioane de euro in prima faza a proiectului, ce urmeaza sa se incheie in decembrie 2013, fiind posibil ca Romania si Ungaria sa atraga alte 150 de milioane de euro in cea de-a doua faza a proiectului. De asemenea, alte 180 de milioane de euro vor fi obtinute din alte surse, explica reprezentantii Comisiei Europene.