Romania este campioana la scumpirea alimentelor in Europa, astfel ca am inregistrat cele mai mari cresteri de preturi din UE la mai multe produse alimentare.

Preturile produselor alimentare vor ramane si in anii care urmeaza la un nivel inalt, avertizeaza raportarele OECD care iau in calcul cresterea costurilor de productie la nivel global.

Ce s-a scumpit cel mai mult

La nivelul intregului spatiu comunitar, in primele 10 luni ale anului (ultimele disponibile pana la ora actuala) produsele de baza care s-au scumpit cel mai mult comparativ cu perioada similara a anului tercut au fost porumbul ( 28,3%), graul (28,2%), orzul (21,4%)si carnea de porc (21,2%). Majorari de peste 6% au fost si in cazul carnii de pasare (7,1%), a branzei (6,2%) si a carnii de vita (6,1%). In termeni absoluti, o tona de porumb costa in medie 235 euro, o tona de grau a ajuns la 246 euro, in timp ce 100 de kg de carne de porc costa in medie 189 de euro.

Spre comparatie, in Romania am asistat la cresteri peste media europeana la toate alimentele mentionate mai sus, cu exceptia carnii de vita. Cea mai mare diferenta a fost in cazul carnii de pasare, care s-a scumpit in Romania cu 17,9%, o dinamica de peste doua ori mai mare decat in Europa.

Producatorii romani s-au confruntat cu o crestere mult peste medie si la griu, pretul mediu la noi crescand intr-un an cu 5,2 puncte procentuale mai mult decat in Europa. Situatia este similara si la porumb, unde s-au raportat scupiri de 31,8%, fata de 28,3% media europeana, in timp ce carnea de porc este cu 22,6% mai scumpa in 2012 fata de 2011, majorarea fiind cu 1,4 puncte procentuale comparativ cu media europeana.

Singurul aliment care in Romania s-a ieftinit, desi in restul Europei s-a scumpit, este carnea de vita. Pretul carnii a scazut cu 1,6% fata de octombrie 2011, in conditiile in care media europeana indica un plus de 6,1%.

Ce s-a intamplat cu preturile la consumatorul final

La raft, consumatorii europeni au putut constata in dercursul acestui an ca mancarea s-a scumpit cu 3,4%, in timp ce romanii au scos din buzunare pentru mancare cu 7% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. La nivel european, cel mai mult s-a majorat pretul la legume, cu 7,5% in octombrie 2012 fata de perioada similara a anului trecut. In schimb, in Romania legumele s-au scumpit cu 22,8%, cel mai mult din intreaga UE.

Europenii au platit anul acesta mult mai mult si pentru fructe – 6,6% media europeana. La noi scumpirea a fost de 15,6%, fiind a doua piata dupa Estonia (22,5%) in ceea ce priveste majorarea preturilor la fructe.

Pentru carne, europenii au scos din buzunare cu 3,8% mai mult fata de anul trecut , in timp ce la romanii acest aliment s-a scumpit cu 4,9%. In Ungaria scumpirea a fost de 10,6%, in timp ce in Cehia carnea este cu 10,3% mai scumpa.

In ceea ce priveste pretul la carnea de peste, Romania este aproape de media europeana cu un plus de 2,8% fata de 2,3% in UE, in timp ce painea si cerealele s-au scumpit la noi la fel ca si in UE- cu 2,1%.

Laptele, branza si ouale au suferit modificari de pret de 1,5% in UE, mult mai putin decat in Romania unde consumatorii au platit cu 5,4% mai mult. Diferenta este insa mult mai mare in cazul uleiului si a grasimile unde pretul din Romania a crescut cu 8,5%, fata de 0,2% cat este media europeana. Singura tara care s-a confruntat cu o crestere mai mare a pretului este Ungaria (plus 9,6%).

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.