Acasă Sanatate Studiu revolutionar! Flavonoidele prezente in aceste alimente genereaza neuroni dupa doar 25...

Studiu revolutionar! Flavonoidele prezente in aceste alimente genereaza neuroni dupa doar 25 de zile!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un studiu realizat recent de cercetatorii de la Institutul de Cercetare si Educatie de la Universitatea Federala din Rio de Janeiro si de la Universitatea Federala din Bahia, Brazilia sustine ca apigenina, o substanta care se gaseste in unele plante, cum ar fi musetel si patrunjel, dar si in cimbru si piper rosu, ar imbunatati conexiunile dintre celulele cerebrale. Aceasta descoperire ar putea fi un pas inainte in cercetare pentru a trata boli ca schizofrenia, Alzheimer si Parkinson.

Intr-adevar, apigenina si substante din acelasi grup, cunoscut sub numele de flavonoide sunt benefice pentru memorie si invatare. Acest concept nu este insa cu totul nou. Mai multe experimente pe animale au dovedit impactul pozitiv al flavonoidelor.

Noutatea este ca studiul evidentiaza efectul direct pe care aceste substante il au asupra celulelor umane, precum si mecanismul lor de actiune. Flavonoidele sunt prezente in cantitati mari in anumite produse alimentare. Prin urmare, cercetatorii au ajuns la concluzia ca o dieta bogata in flavonoide poate influenta formarea de neuroni, dar si modul in care ei comunica in creier.

Oamenii de stiinta au descoperit ca, prin aplicarea apigeninei la celulele stem, acestea genereaza neuroni dupa 25 de zile. In plus, dupa ce au fost tratati cu aceasta componenta naturala, neuronii au format conexiuni mai puternice intre ei.

„O buna legatura intre neuroni este intr-adevar esentiala pentru functionarea eficienta a creierului, pentru memorie si pentru consolidarea functiilor de invatare”, a declarat Stevens Rehen, autorulul principal al studiului.

Apigenina este legata de receptorii estrogenici si astfel influenteaza dezvoltarea, maturizarea si plasticitatea sistemului nervos. Acest grup de hormoni este de asemenea cunoscut pentru intarzierea tulburarilor neurodegenerative si psihiatrice, cum ar fi depresia, schizofrenia, Alzheimer si boala Parkinson.

Cu toate acestea, terapiile pe baza de estrogeni sunt limitate, deoarece o utilizare excesiva poate creste riscul de tulburari cardiovasculare si tumori estrogen-dependente. Prin urmare, cercetatorii cred ca apigenina poate fi utilizata ca o alternativa la tratamentele viitoare impotriva acestor boli neurodegenerative.

sursa: RADOR