La doi ani de la tragedia din clubul Colectiv, sistemul sanitar isi arata neputinta. Barbatul de 71 de ani din Botosani, ranit grav in explozia dintr-un apartament, nu poate fi trasferat spre clinicile din Capitala pentru ca nu mai sunt locuri si exista deja si liste de asteptare.

Mai mult de 24 de ore le-a luat autoritatilor sa transfere un pacient cu arsuri grave pe jumatate din suprafata corpului la un spital in care poate fi tratat ceva mai bine.

Barbatul de 71 de ani, al carui apartament a sarit ieri in aer, a fost initial internat in sectia de terapie intensiva a spitalului din Botosani, desi avea nevoie de tratament de specialitate. Medicii din Botosani au cerut ajutor de la toate centrele de mari arsi din tara, dar in niciunul nu exista un loc liber.

Abia in urma cu o ora, dupa ce ministerul Sanatatii si-a dat acceptul, pacientul a fost transferat la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi. Nici acolo, insa, dotarile nu sunt cele mai potrivite. Permit doar tratarea pacientilor care au arsuri pe cel mult un sfert din suprafata corpului.

Bolnavul este internat in prezent la Terapie Intensiva in Spitalul Judetean din Botosani. Medicii de aici au facut nenumarate demersuri si solicitari pentru ca acesta sa fie transferat, pentru ca unitatea medicala nu are aparatura necesara pentru a-l trata.

stefan Bercea, purtator de cuvant al Spitalului Judetean Botosani, a precizat la Digi24 ca demersurile s-au facut prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta, dar medicilor li s-a spus ca toate locurile pentru „marii arsi” sunt in prezent ocupate.

Barbatul, care are arsuri de gradul III si IV, pe jumatate din suprafata corpului, a fost trecut pe o lista de asteptare, dar sansele sa fie primit la tratament macar saptamana viitoare sunt minime, recunosc medicii din Bucuresti. Victima este in stare stabila, dar prognosticul medicilor este rezervat.

Vestea ca barbatul de 71 de ani al carui apartament a sarit in aer vineri seara a ajuns pe o lista de asteptare, desi viata lui atarna de un fir de ata, a socat pe toata lumea.

„Despre starea lui mi-au zis ca dimineata s-a stabilizat tensiunea peste noapte, in continuare starea este critica, dar stabila. Pe fisa de internare, fisa de primire, domnul doctor a zis ca a cerut din start transferul doar ca nu primeste avizul de transfer pentru ca nu sunt locuri disponibile. Este pe o lista de asteptare si au zis ca mai sunt si alte persoane in aceleasi conditii tot pe lista de asteptare, in fata lui”, a declarat pentru Digi24 Dana Zamfir, fiica barbatului.

Conducerea Spitalului Judetean Botosani spune ca a inrosit telefoanele in incercarea de a-i da pacientului o sansa in plus la viata.

in spitalul de la Botosani, medicii nu pot trata cum trebuie un caz atat de complicat. „Noi ca spital, pana in prezent, am administrat tratament pentru sustinerea vietii. Albumina, plasma, asteptam transferul pentru un centru de specialitate. Putem sa tratam pacientii cu pana la 20% arsura corporala”, a explicat stefan Bercea, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Botosani.

La Botosani sunt internate inca doua persoane victime ale exploziei de vineri seara. Una dintre ele este un copil de 11 ani. Starea acestor raniti este, insa, mai buna.

Sub protectia anonimatului, mai multi oameni din sistem au recunoscut ca, intr-adevar, situatia marilor arsi e complicata. Pentru ca ranitul din explozia din Botosani sa-si gaseasca loc intr-un spital de arsuri din Bucuresti, de exemplu, ar trebui – oricat de cinic suna asta – ca unul dintre cei internati acolo sa se prapadeasca. La Terapie Intensiva la Spitalul de Arsuri din Bucuresti sunt cinci paturi, toate ocupate. Numai vineri, Spitalul de Arsuri a primit deja patru solicitari de internare din toata tara.

La Floreasca sunt 11 locuri pentru mari arsi, din nou, niciunul liber.

intrebat daca in cazul nefericit in care pacientul ar deceda, cine si-ar asuma raspunderea pentru o astfel de situatie, medicul stefan Bercea, purtator de cuvant la Spitalul Judetean Botosani, a recunoscut: „Nu stiu ce sa va raspund. Noi speram sa reusim sa transferam pacientul cat mai curand posibil”.

Ministrul sanatatii, Florian Bodog, a dat asigurari ca pana la sfarsitul anului vor fi inaugurate doua sectii de arsi, la Iasi si Timisoara, care vor fi dotate cu echipament corespunzator pentru tratarea pacientilor cu arsuri grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.