Intepaturile de inima sunt frecvente, dar in majoritatea cazurilor sunt inofensive. Stresul, lipsa de calciu si spasmosfilia, efortul fizic si intelectual intens, dar si mesele copioase pot provoca intepaturi scurte de inima, palpitatii si dificultati respiratorii. in celelalte cazuri poate fi vorba despre dureri intercostale si boli pulmonare.

Atacuri de panica si de inima
„Stresul, emotiile puternice, examenele, supararile sunt responsabile, de cele mai multe ori, de intepaturile de inima specifice tineretii. Aceste manifestari nu sunt periculoase si cedeaza dupa administrarea calmantelor, anxioliticelor. Apa cu zahar este un mit si este eficienta doar in caz de hipoglicemie, in acele momente important este ca pacientul sa ramana nemiscat”, explica conf. dr Florin Mitu.

In cazul in care intepaturile de inima sunt provocate de spasmofilie sau de atacuri de panica, se va trata lipsa de calciu si de magneziu, minerale necesare unei contractii normale a muschiului inimii.

De asemenea, intepaturile de inima pot fi simptome ale bolilor endocrine, in special hipertiroidie, dar si ale bolilor pulmonare, precum pneumoniile, bronsitele si bronhopneumoniile. Aceste afectiuni nu trebuie neglijate, intrucat pot degenera in miocardita, inflamatie a muschiului inimii care, netratata corect, poate duce la insuficienta cardiaca.

Risc pentru soferi si cei care stau mult timp la birou

Nevralgiile intercostale sau asa-zisul „junghi” intercostal reprezinta cele mai frecvente cauze ale durerilor de inima, dar si motive de panica. Aceste dureri retrosternale (resimtite in spatele sternului) apar pe fondul unor miscari bruste, la schimbarile de temperatura sau pot fi provocate de reumatism si de inflamatii ale articulatiilor dintre coaste si stern.

„Predispusi sunt cei care petrec foarte mult timp la birou, in fata calculatorului, sau soferii, care stau tensionati intr-o pozitie fixa o perioada mai lunga de timp. si sportivii pot acuza astfel de junghiuri, din cauza miscarilor bruste si traumatismelor pe care le pot suferi in timpul antrenamentelor”, adauga specialistul. Junghiurile intercostale se trateaza cu antiinflamatoare pastile sau unguente.

Semnele durerii cardiace