Acasă Stirile zilei Statuia împăratului Traian a fost dezvelită de Primarul Oprescu

Statuia împăratului Traian a fost dezvelită de Primarul Oprescu

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Amplasată pe treptele exterioare ale Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), statuia împăratului Traian a sculptorului Vasile Gorduz, a fost dezvelită de Primarul General, Sorin Oprescu.

Aceasta este iniţiativa Primăriei Capitalei, la recomandarea academicianului Răzvan Theodorescu, amplasarea pe Calea Victoriei făcând parte dintr-o operaţiune amplă de amenajare a spaţiilor publice, din cadrul programului „Calea Victoriei-traseu cultural”.

S-a precizat că și alte elemente de design urban şi monumental vor împodobi în următoarea perioadă zona Centrului istoric. Prezentarea simbolică a împăratului Traian, cu elementele artistice elocvente ale simbolurilor dacice, pe care maestrul Vasile Gorduz a realizat-o, este o împlinire a proiectului pe care l-a început în urmă cu doi ani.

Oprescu a declarat:

„Începând de aici, din zona impunătoarelor clădiri istorice ale Palatului CEC şi Muzeului Naţional de Istorie, până la ieşirea din capătul străzii Lipscani, la Piaţa Roma, unde am readus împreună statuia Lupoaicei, la Pasajul Latin, care leagă această parte a Centrului Vechi cu cealaltă parte, dinspre biserica Sf. Gheorghe şi Piaţa Decebal, am gândit şi iată că am realizat împreună o serie întreagă de elemente artistice simbolice ale istoriei neamului românesc. Astăzi (duminică-n.r.), când mi-am exprimat opţiunea de a intra în cursa electorală, ar trebui, ca şi candidat pentru un nou mandat la Primăria generală a Bucureştiului, să vă vorbesc mai mult despre proiectele pe care le am în vedere. Nu o să o fac, o să avem timp şi pentru asta. Felul meu de a fi este de a spune «am făcut», nu de a spune «am de gând să fac»”.

La rândul său, academicianul Râzvan Theodorescu a arătat importanţa simbolisticii monumentului împăratului Traian, care realizează „întâlnirea între latinitate şi creştinism, cei doi piloni ai poporului român”.

Răzvan Theodorescu a declarat:

„Vom avea, de-acum, pe treptele Muzeului Naţional de Istorie, un simbol al naţiunii noastre. Metafora aceasta îl reprezintă pe cel mai longeviv împărat roman, pe cel mai iubit împărat roman, pe Optimus Princeps, care înseamnă «fruntaşul cel mai bun». Eu vă urez, domnule primar general, să fiţi un Optimus Princeps al Bucureştiului încă o dată.”

Andreea Mușatescu