Statueta Oscar castigata de Michael Curtiz, regizorul filmului „Casablanca”, este scoasa la licitatie online in aceasta saptamana si ar putea fi vanduta pentru 3 milioane de dolari, au anuntat reprezentantii casei Nate D. Sanders.

Statueta Oscar primita in 1943 de regizorul de origine maghiara Michael Curtiz, care a murit in 1961, a fost scoasa online la licitatie. Licitatia online, deschisa saptamana trecuta, a trecut deja de suma de 369.000 de dolari, depasind cu mult pretul de rezerva.

Lungmetrajul „Casablanca”, cu Humphrey Bogart si Ingrid Bergman in distributie, a devenit cu timpul o pelicula clasica si este considerat unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste din cinematografia americana. In 2007, pelicula a ocupat locul al treilea in clasamentul celor mai bune filme produse in ultimii 100 de ani, potrivit unui top alcatuit de American Film Institute.

Oscarul primit de Michael Curtiz pentru regia filmului „Casablanca” a fost deja vandut de casa Christie’s, in 2003, pentru suma de 231.500 de dolari, magicianului american David Copperfield. Casa de licitatii Nate D. Sanders a refuzat sa dea publicitatii numele posesorului actual al statuetei.

Statuetele Oscar au fost scoase de putine ori la vanzare, in principal pentru ca exista un acord incheiat in 1950 de castigatorii pretioaselor trofee si Academia de film americana, care stipuleaza faptul ca premiile pot fi vandute doar academiei, pentru suma nominala de 1 dolar, si interzice vanzarea lor unor persoane private.

Cu toate acestea, cateva statuete Oscar castigate inainte de anul 1950 au ajuns pe piata licitatiilor de arta in ultimii ani. In decembrie 2011, casa Nate D. Sanders a vandut statueta castigata de Orson Welles pentru scenariul filmului „Citizen Kane” pentru 861.000 de dolari, iar in 1999, Oscarul acordat producatorilor filmului „Pe aripile vantului” a fost cumparat de Michael Jackson pentru suma record de 1,54 milioane de dolari.

Filmul „Casablanca” (1942), a carui actiune este plasata in Maroc, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in momentul intrarii Statelor Unite in razboi, a castigat trei premii Oscar, inclusiv la categoria cel mai bun lungmetraj al anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.