Acasă Stirile zilei Justitia SRI si DNA si-au dat mana in urmarirea penala impotriva primarului de...

SRI si DNA si-au dat mana in urmarirea penala impotriva primarului de Piatra Neamt

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra-Neamt si presedinte al organizatiei locale de partid. Edilul este acuzat ca din 2009, folosindu-se de interpusi, a administrat o firma care a primit contracte finantate din bani publici.

In aceasta cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Procurorii sustin ca au adunat date si probe din care rezulta ca Gheorghe Stefan a administrat, in fapt, Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori. Firma Strong Montaj SA a incheiat si a executat contracte vizand realizarea unor lucrari cu diferiti clienti si a achizitionat, de la o serie de furnizori, bunuri si servicii. Aceste operatiuni financiare ca acte de comert, in efectuarea carora s-a implicat Gheorghe Stefan, sunt incompatibile cu functia pe care o detinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamt si sunt menite sa-i aduca sume de bani necuvenite.

Pentru a-si asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele incheiate de  SC Strong Montaj SA  cu autoritatile contractante, comune din judetul Neamt: Tazlau, Gheraesti si Draganesti, care se bucurau de finantare din partea bugetului de stat), Gheorghe Stefan, detinatorul unei functii de conducere in cadrul unui partid politic a folosit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, influenta sa in relatia cu functionari publici din cadrul unor institutii.

Este de precizat ca necesarul de fonduri banesti de la bugetul de stat pentru finantarea lucrarilor de alimentare cu apa a comunelor, lucrari acceptate in programul prevazut in HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judetene, dupa consultarea  autoritatilor contractante locale. Propunerea de finantare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuala a fondurilor alocate (de regula insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de catre consiliul judetean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publica locala contractanta se comunica apoi MDRT, iar dupa  aprobarea listelor, se facea plata.

Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan a sustinut o anumita persoana sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean Neamt. In afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sa completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Stefan. In aceasta modalitate, primarul a reusit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, cu ocazia rectificarilor ori a alocarilor bugetare anuale, sa directioneze sume de bani, in special catre acele autoritati publice locale care aveau incheiate contracte cu asocieri din care facea parte chiar SC Strong Montaj SA.

Prin urmare,  folosindu-se de influenta sa, legata de functia de conducere detinuta in cadrul unui partid, suspectul a asigurat finantarea lucrarilor executate de societatea comerciala care-i apartinea si pe care o administra in fapt.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos