Legea „Big Brother” si cea privind cartelele preplatite vor fi repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului si a societatii civile, directorul SRI sustinand ca aceste mijloace sunt necesare intrucat exista nevoia identificarii tuturor factorilor de risc, in contextul noilor amenintari teroriste.

La sedinta comuna a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii si a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta s-a stabilit ca se impune o abordare integrata si o utilizare la maximum a mecanismelor de colaborare ale celor doua structuri, pentru prevenirea si combaterea evenimentelor de natura sa afecteze grav mediul de securitate.

In acest sens, s-a convenit asupra necesitatii repunerii pe agenda Guvernului, a Parlamentului si a societatii civile a pachetului de acte normative indispensabile asigurarii climatului de siguranta publica si securitate nationala, in raport de noile evolutii ale situatiei de securitate, dar si de normele Uniunii Europene si nationale in domeniu, arata Ministerul Afacerilor Interne, intr-un comunicat de presa.

„Aceste reglementari vizeaza retentia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil si previzibil in domeniul utilizarii cartelelor preplatite, dar si necesitatea utilizarii, in conditii legale, a imaginilor obtinute din sistemele publice de monitorizare video”, a precizat MAI.

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a sustinut ca aceste mijloace legale sunt necesare serviciilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, intrucat, in momentul de fata, exista nevoia identificarii corecte a tuturor factorilor de risc.

Referindu-se la situatia generata de ultimele evenimente din Franta, directorul SRI a aratat ca noile amenintarile teroriste sunt de natura sa pune in pericol grav securitatea nationala si ordinea publica, dar si credibilitatea si autoritatea institutiilor de aplicare a legii.

La randul sau, vicepremierul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, a subliniat ca asigurarea unui climat de securitate publica presupune existenta unor mecanisme operationale eficiente ale structurilor de stat, in paralel cu un nivel inalt de responsabilitate in ceea ce priveste asigurarea garantiilor procesuale ale persoanelor investigate.