Acasă Life Dezvoltare Personala Sprijina-i nu ii indeparta! Cum recunosti persoanele instabile emotional si cum le...

Sprijina-i nu ii indeparta! Cum recunosti persoanele instabile emotional si cum le poti ajuta?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Instabilitatea emotionala poate fi un semn al unei probleme mult mai profunde al unei persoane. Instabilitatea emotionala poate insemna o tulburare de personalitate, cum ar fi personalitatea de tip borderline. De asemenea, poate fi un semn al unor traume, al depresiei sau al tulburarilor de anxietate din copilarie. Caracteristicile unei persoane instabile emotional pot varia. Acestea pot prezenta semne de depresie si anxietate, prezentand, de asemenea, o serie de comportamente care ii pot afecta pe ei insisi si pe cei din jurul lor.

Acestia pot avea, de asemenea, reactii intense de furie, de anxietate sau de depresie care pot dura mai multe ore sau chiar zile. Schimbarile de dispozitie pot varia intre perioadele de disforie si perioade de euforie si de la incredere in sine la anxietate si iritabilitate severa.

In cazul in care cunosti pe cineva si suspectezi ca ar putea sa fie instabil din punct de vedere emotional, este important sa recunoasteti semnele astfel incat sa fiti mult mai bine pregatiti sa intelegeti de ce au nevoie. Veti fi, de asemenea, pregatit sa ii sprijiniti fara a permite comportamentului lor sa va afecteze personal sau sa afecteze, sau sa le obtineti ajutorul necesar penru a lucra prin aceste comportamente.

In continuare va vom prezenta cele PATRU comportamente ale unei persoane instabile emotional:

1. Sunt mai predispusi la actiuni impulsive

Cineva care este instabil din punct de vedere emotional poate fi mai predispus sa actioneze impulsiv. Ei pot face lucruri care le pot dauna lor insisi si altora fara sa se gandeasca la asta pana la capat. De exemplu, cineva care este instabil din punct de vedere emotional poate avea mai multe sanse sa-si conduca masina extrem de rapid sau sa conduca sub influenta drogurilor sau a alcoolului. Actiunile lor impulsive sunt mult mai probabil sa fie orientate spre pericol. De asemenea, pot fi mai predispusi la cheltuieli impulsive sau la jocuri de noroc. Ei au foarte putin control de sine si pot sa nu inteleaga in totalitate satisfactia intarziata. Facand aceste lucruri ii pot face sa se simta bine pentru scurte perioade de timp, pentru ca nu sunt capabili.

2. Au probleme mari de furie

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unei persoane instabile emotional este problema furiei. O persoana instabila din punct de vedere emotional poate avea multe probleme cand vine vorba de controlarea modului in care isi exprima furia. Nu-si pot controla emotiile intr-o maniera sanatoasa. Desi pot fi la fel de bine predispusi la izbucniri de tristete sau de fericire, furia lor este mult mai daunatoare. Ei pot striga si pot tipa cand sunt suparati, sau isi pot exprima furia prin actiuni violente. Acest lucru nu inseamna intotdeauna ca vor dauna fizic persoanei pe care sunt suparati, dar pot tranti usile si pot sparge obiecte.

Cu toate acestea, profesorul clinician asistent de psihiatrie Dr. Carol W. Berman afirma: “Cel mai important instrument nu este de a internaliza comportamentul persoanei sau de a o lua personal. Tine minte, nu e vorba de tine. Persoanele cu tulburare de personalitate nu sunt pe deplin constiente de comportamentul lor si de efectul lor asupra altor persoane.

3. Instabili in relatii

Cineva care este instabil din punct de vedere emotional va avea dificultati in mentinerea stabilitatii relatiilor. Acestia pot sa fie extrem de schimbatori, intre un sentiment foarte respectuos fata de o persoana si sentimente nu tocmai placute fata de aceasta. Nu numai asta, dar le este dificil sa mentina o relatie stabila. Ei pot incepe argumente si se pot desparti de ceilalti oameni importanti din viata lor, doar pentru a dori sa caute o impacare cu acestia dupa cateva ore sau zile.

Fostul agent de Contrainformare al FBI si autorul Joe Navarro, M.A. spune “Nimeni nu le poate numi “relatii pe coji de oua”, dar in asta se transforma.  Relatii in care trebuie sa calci usor – in fiecare zi cand te trezesti trebuie sa mergi la figurat pe coji de oua deoarece partenerul tau sau cineva pe care-l cunosti se comporta sau actioneaza prea des cu o constelatie de trasaturi care sunt pur si simplu toxice. Atat de toxice, incat trebuie sa fii atent in jurul tau ca sa nu se repeada la tine. Ei fac asta pentru ca sunt instabili din punct de vedere emotional.”

Relatiile lor romantice nu sunt singurul aspect care sufera. Persoanele instabile din punct de vedere emotional au dificultati in mentinerea oricarui tip de relatii. Prieteniile lor pot suferi, precum si relatiile cu membrii familiilei lor. Ei pot fi instrainati de familiile si de prietenii lor, deoarece relatiile lor sufera.

4. Au reactii extreme

La fel ca problemele de furie, oamenii care sunt instabili emotional au adesea reactii extreme la situatii care sunt fie reale, fie percepute. Daca percep ca sunt nedreptatiti intr-un anumit fel, ei ar putea avea o reactie mai puternica imediat, in loc sa afle mai multe despre acea situatie. Perceptia lor asupra lumii ar putea fi gresita, si vor reactiona mai degraba la aceasta decat la realitatea situatiei.

Una dintre cele mai comune perceptii care pot provoca o reactie extrema la oamenii instabili emotional este abandonarea perceputa. Daca simt ca familia sau prietenii lor ii abandoneaza, fie ca este sau nu adevarat, poate provoca o reactie extrem de negativa.

Sursa

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos