Acasă Stirile zilei Sondaj Inscop: Peste 80% dintre romani nu sunt de acord ca refugiatii...

Sondaj Inscop: Peste 80% dintre romani nu sunt de acord ca refugiatii sa se stabileasca in Romania

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Peste 80% dintre romani nu sunt de acord ca refugiatii/imigrantii sa se stabileasca in Romania, iar majoritatea considera, in contextul atacurile teroriste din Paris, ca Europa si tara noastra nu ar trebui sa mai primeasca aceste persoane care vin din Orientul Mijlociu, releva un sondaj INSCOP.

Potrivit sondajului, 75,6% dintre romani considera ca, dupa atacurile teroriste din Paris, Europa nu ar mai trebui sa primeasca migranti/refugiati din Orientul Mijlociu, iar 16% din populatie apreciaza ca statele europene ar trebui sa primeasca in continuare. 8,4% dintre cei chestionati nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare, noteaza Agerpres.

In ceea ce priveste cauza pentru care refugiatii/imigrantii au plecat din tarile lor, 35% dintre romani au indicat razboiului din Orientul Mijlociu (fata de 41,7% in luna septembrie), 33,1% cred ca este vorba de grupuri organizate care vin cu scopul de a destabiliza Europa (fata de 23,4% in luna septembrie), 19,1% considera ca este vorba de imigranti care vin spre Europa din cauza saraciei din zonele lor de origine (fata de 23,3% in luna septembrie). 5,4% dintre romani sunt de parere ca imigrantii sunt in primul rand persoane care prefera sa traiasca in UE (fata de 5,9% in luna septembrie). Nu stiu sau nu raspund — 7,5% (fata de 5,7% in septembrie).

In contextul in care la nivelul Uniunii Europene s-a pus problema impartirii refugiatilor intre statele membre, 75,8% dintre romani cred ca tara noastra nu ar trebui sa primeasca aceste persoane (fata de 56,2% in luna septembrie), in timp ce 19,2% spun ca Romania ar trebui sa le primeasca (fata de 35,5% in luna septembrie). 5,1% reprezinta non-raspunsuri (fata de 8,3% in luna septembrie).

Procentul romanilor care nu sunt de acord ca refugiatii/imigrantii sa se stabileasca in tara noastra a crescut de la 65,3% in luna septembrie, la 80,2%. 16,1% sunt de acord ca refugiati sa se stabileasca in Romania (fata de 26,5% in luna septembrie). 3,7% dintre cei chestionati nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare (fata de 8,2% in luna septembrie).

Peste 80% dintre romani — 81,9% — nu sunt de acord ca refugiatii sa se stabileasca in localitatea in care traiesc (fata de 67,1% in luna septembrie), iar 14,2% dintre subiecti ar fi de acord (fata de 24,4% in luna septembrie). 3,9% reprezinta non-raspunsuri (fata de 8,5% in luna septembrie).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul, in perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.071 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos