Acasă Stirile zilei Sondaj: Ce parere au romanii de Carmen Iohannis

Sondaj: Ce parere au romanii de Carmen Iohannis

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Majoritatea romanilor au o parere pozitiva despre sotia presedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, si considera ca ar fi un lucru bun ca aceasta sa isi asume un rol mai vizibil in societatea romaneasca.

26,1% dintre romani declara ca au o parere foarte buna despre Carmen Iohannis, iar 41,9% o parere buna.

Practic, 68% dintre respondenti declara o parere pozitiva (buna si foarte buna) despre prima doamna.

24,3% au o parere neutra („nici buna, nici proasta”), 6,1% este procentul de nonraspunsuri. De remarcat ca doar 1,6% dintre romani au o parere proasta si foarte proasta despre prima doamna (cifra statistic nerelevanta), deci o dezbatere publica despre institutionalizarea acestui statut beneficiaza de un public favorabil dnei Iohannis.

In privinta asumarii unui rol mai vizibil in societatea romaneasca de catre sotia presedintelui, 57,3% dintre romani cred ca ar fi un lucru bun, iar 23,2% ca nu ar fi un lucru bun (19,5% NS/NR).

In ceea ce priveste perceptia publica a continutului acestei implicari sporite a primei doamne in viata sociala, 52,5% dintre respondenti cred ca ar trebui sa se ocupe de acte de caritate/ initiative culturale/ proiecte educationale (cifra se suprapune cumva pe procentul celor care vad un rol activ al primei doamne in viata publica).

22,1% considera ca nu ar trebui sa faca nimic deosebit si ar trebui sa pastreze un pofil retras (procentul se suprapune pe segmentul care considera ca o implicare sporita nu ar fi un lucru bun), iar 16,3% vad un rol pentru prima doamna doar la ocazii protocolare, alaturi de presedinte.

Acestia, plus cei care au ales varianta nu stiu/ nu raspund (9,1%) reprezinta mai degraba un segment care nu are o parere transanta in chestiunea discutata, ideea rolului strict protocolar al sotiei presedintelui fiind una „de mijloc”, confortabila.

Sursa: Adevarul

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos