Acasă Stirile zilei Solstitiul de iarna! Romanii au obiceiuri stravechi! Ce spun astrologii despre cea...

Solstitiul de iarna! Romanii au obiceiuri stravechi! Ce spun astrologii despre cea mai lunga noapte din an!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ca in fiecare an, desi iarna meteorologica soseste inca de la 1 decembrie, inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstitiului de iarna. El este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.

Solstitiu inseamna „soare nemiscat”. in emisfera nordica, 21 decembrie este prima zi de iarna astronomica — cea mai scurta zi (8 ore si 50 minute) si cea mai lunga noapte a anului (15 ore si 10 minute, pentru Bucuresti). Acest eveniment astronomic este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.

in emisfera sudica a Pamantului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcand inceputul verii astronomice.

La momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla in emisfera australa a sferei ceresti, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor, scrie alba24.ro.

Pentru pagani, aceasta era noaptea in care Marea Zeita dadea nastere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii ii sarbatoreau in aceasta zi pe Saturn, zeul recoltelor, si pe Mithras, zeul imprumutat din Orient al luminii.

Obiceiurile romanesti din preajma solstitiului de iarna pastreaza amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, taiat si incinerat simbolic in noaptea de Craciun, cu taurul, reprezentat de o masca, Capra, Brezaia, turca sau Borita, care, dupa ce insoteste unele cete de colindatori, este omorat simbolic si, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitica a spiritului graului, sacrificat ritual la Ignat (20 decembrie).

”Este cea mai scurta zi din an si cea mai lunga noapte. A intrat Saturn in Capricorn, semnul sau de domiciliu, din care ne va invata responsabilitatea si asumarea intr-o anumita zona din viata noastra. Vom invata sa construim durabil sau ne vom lovi de propriile limite si de lipsa de responsabilitate in acest domeniu din harta natala tranzitat de Saturn de acum inainte pentru trei ani.

E un timp foarte buna acesta si foarte sustinut astral sa ne suflecam manecile si sa facem lucrurile care cu adevarat conteaza pentru viata noastra, pentru noi toti si pentru cei care vin dupa noi.

E bine sa ne facem timp in aceasta cea mai lunga noapte sa ne cufundam in interior si sa facem o introspectie asupra vietii noastre. E un timp limitat pe care-l avem pe pamant. Care sunt acele scopuri importante pe care am vrea sa le stim atinse la sfarsitul calatoriei?”, a spus astrologul Dana Erdei pe pagina sa personala.