Din pacate, statutele unor culte recunoscute in tara noastra consfintesc datoria adeptilor de a predica „de la usa la usa“, ignorând pericolul invrajbirii religioase, condamnat de Constitutia României. In fata acestei provocari, crestinul ortodox trebuie sa nu accepte sa dialogheze cu cei ce rastalmacesc dreapta credinta. Refuzul trebuie sa fie politicos, dar categoric. Preotul trebuie anuntat de indata ce pe raza parohiei isi fac aparitia predicatori de alte credinte. Toata literatura religioasa lipsita de autoritatea ortodoxiei trebuie colectata si predata preotului pentru formularea unor studii apologetice, predici si cateheze adecvate. Crestinul ortodox sa nu se lase atras in nici o forma de conflict confesional, stiuta fiind tendinta de victimizare a minoritarilor apartinatori altor religii, scrie ziarul Bisericii.

Adesea, crestinul ortodox este pus in fata unei situatii neasteptate: la usa casei suna vizitatori nepoftiti, care insista sa-si prezinte oferta religioasa, alta decât invatatura sfânta a Bisericii. De cele mai multe ori, cei in cauza incearca sa-si mascheze intentiile prin debutul unor conversatii „inofensive“, pornind de la realitati sociale, economice sau politice problematice, carora un „studiu biblic la domiciliu“ le-ar oferi solutii. Putini insa stiu ca in spatele figurilor amabile ale musafirilor (in unele cazuri familii intregi, incluzând si copii) sta un puternic si abil sistem de manipulare, folosindu-se de tactici prozelitiste redutabile.

Mantuitorul Hristos indeamna la propovaduirea Evangheliei „la toata faptura“ (Mt. 28, 19). Intr-un spatiu crestin-apostolic, cum este cel românesc, vestea mântuirii a ajuns, deja, de aproape doua mii de ani, iar actiunile evanghelizatorilor contemporani nu se justifica decât pentru interese proprii, concretizate in atragerea de adepti (prozelitism). Adesea, demersurile lor sunt sprijinite de donatii constând in literatura religioasa, alimente sau obiecte casnice. Sistemul dezvoltat este unul investitional: cadourile facute se vor intoarce donatorilor sub forma zeciuielilor impuse. De aceea, interesul este enorm: vizitatorii isi impart teritoriile si intocmesc „rapoarte de teren“, iar replicile dialogurilor sunt insusite dupa manuale de prozelitism, asa incat mereu sa poata avea, cu usurinta, ultimul cuvant.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.