Acasă Stirile zilei Sistemul inteligent care ar fi putut impiedica catastrofa aeriana din Alpii francezi!...

Sistemul inteligent care ar fi putut impiedica catastrofa aeriana din Alpii francezi! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O veche gluma din lumea pilotilor spune ca, in viitor, echipajele aeronavelor vor fi formate dintr-un om si un caine.

Omul va fi in carlinga pentru a hrani cainele, iar cainele, pentru a musca omul de mana in caz ca acesta va atinge mansa avionului. Bancul ar putea fi transpus acum in realitate datorita tehnologiilor care confera autonomie aeronavelor si care fac aproape inutila prezenta pilotilor in carlinga.

Fortele Aeriene Americane in colaboare cu NASA si constructorul aerospatial Lockheed Martin au realizat un sistem care preia automat controlul aeronavei in cazul in care aceasta se afla in pericolul de a se prabusi, informeaza Wired.com. Tehnologia, care a fost deja implementata pe avioanele de lupta americane, ar fi putut impiedica o tragedie precum cea din Alpii francezi.

Sistemul de Evitare a Coliziunii cu Solul (Auto-GCAS) a devenit operational in luna octombrie. Odata instalata, tehnologia monitorizeaza altitudinea, comportamentul si viteza aeronavei. In momentul in care acesti parametri arata ca prabusirea este iminenta, sistemul pune in functiune pilotul automat care, la randul sau, redreseaza avionul. Sistemul va fi implementat pe toata flota de avioane F-16, precum si pe aeronavele F-22 si F-35.

In viitor, aceasta tehnologie ar putea fi incorporata si in sistemele aeronavelor comerciale. NASA poarta deja discutii in acest sens cu reprezentantii companiilor aeriene.

Ramane totusi intrebarea: ar fi putut sistemul Auto-GCAS sa previna tragedia din Alpii Francezi, in conditiile in care dispune si de o functie care le permite pilotilor sa-l dezactiveze in orice moment? Posibil, pentru ca aceasta functie poate fi protejata prin masuri speciale. De exemplu, dezactivarea functiei ar putea fi realizata numai prin acordul ambilor piloti. Cu toate acestea, prabusirea intentionata a unei aeronave ar putea fi cu greu impiedicata, mai ales ca nu exista posibilitatea de a forta un pilot sa aterizeze in siguranta.

Prabusirile intentionate sunt extrem de rare, insa tragediile precum cea petrecuta in Alpii francezi aduc in discutie eliminarea rolului uman in pilotarea avioanelor. Cu toate ca sistemele care permit avioanelor sa se piloteze singure exista, implementarea lor ar presupune schimbari radicale in designul aeronautic, ale regulamentelor aeriene, opiniei publice si, in plus, ar lasa mii de piloti fara locuri de munca.

Aviatia a evoluat foarte mult in primii ei 112 ani de existenta, iar avionul reprezinta, potrivit statisticilor, cel mai sigur mijloc de transport inventat de om. Cea mai mare provocare a industriei aeronautice ramane insa reducerea la zero a accidentelor.

Testarea sistemului GCAS pe un F-16:

Sursa: antena3.ro

Citeste caplimpede