Cap Limpede

Sanatate

Sistemul care ar putea detecta precoce in vocea copiilor autismul!

Un nou sistem de analiza vocala poate detecta, sustin cercetatorii care l-au creat, micutii care sufera de autism. Sistemul, denumit LENA (Language Environment Analysis) ar putea da rezultate mai ales in cazul copiilor mici, pentru ca in cazul autismului este importanta interventia timpurie.

LENA functioneaza inregistrand vocea unui micut pentru o intreaga zi si apoi inregistrarea este analizata cu ajutorul unui program de calculator care compara inregistrarea cu cele ale micutilor care au deja autism. Cercetatorii sustin ca primele cuvinte ale unui micut cu autism si in special felul in care pronunta silabele cuvintelor sunt diferite fata de pronuntia celorlalti copii. Sistemul costa aproximativ 130 de lire sterline, scrie ziarul The Telegraph.

Pe de alta parte, un medicament va fi testat pe oameni dupa ce a functionat cu succes in cazul soarecilor. Medicamentul denumit suramina se foloseste deja in Africa pentru a trata boala somnului iar testele preliminare pe rozatoare au demonstrat ca pot ameliora si simptomele autismului.

Medicamentul poate corecta 17 tipuri de anomalii legate de autism, inclusiv problemele de comportament social. Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica si este considerata drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei. Autismul este tulburarea ‘centrala’ din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de tulburari din spectrul autismului-TSA (‘autism spectrum disorders’), alaturi de Sindromul Asperger si Tulburarile pervazive de dezvoltare –nespecificate altfel, denumite si autism atipic.

La nivel international un copil dintr-o suta este diagnosticat cu autism. in Romania, nu exista o evidenta exacta, insa estimarile indica aproximativ 6.000 de cazuri, potrivit bzi.

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-103915").on("click", function(){ $(".com-click-id-103915").show(); $(".disqus-thread-103915").show(); $(".com-but-103915").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});