Acasă World Si tu faci greseala asta! Cifrele inspaimantatoare care te vor pune pe...

Si tu faci greseala asta! Cifrele inspaimantatoare care te vor pune pe ganduri

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Multi dintre noi aruncam mancare, si inca de multe ori, iar risipa alimentara este un fenomen care afecteaza societatea, mediul inconjurator si economia.

In Europa aproximativ 90 de milioane de tone de alimente ajung la groapa de gunoi in fiecare an, iar romanii risipesc 2,2 milioane de tone de mancare anual.

7,5 milioane de oameni mor anual de foame la nivel mondial. Daca cele 2,2 milioane de tone de mancare ar putea fi impartite, ipotetic, persoanelor care sufera de forme severe de inanitie, romanii ar putea salva de la moarte cele 7,5 milioane de persoane, care ar primi, fiecare, cate 300 de kg de alimente in fiecare an, scrie observartor.tv.

Cifrele ne arata amploarea unui fenomen prin care sute de milioane de tone de alimente sunt pur si simplu aruncate la gunoi in fiecare an in intreaga lume.

Cifrele care ne arata tabloul intreg al fenomenului

Iata cateva cifre statistice care demostreaza ca risipa de hrana este o problema uriasa care afecteaza intreaga planeta:

1. O treime din alimentele produse pentru hrana oamenilor (1,3 miliarde de tone) este pierduta sau aruncata in fiecare an;

2. Alimentele pierdute si aruncate la gunoi costa 680 de miliarde de dolari in tarile dezvoltate si 310 miliarde de dolari in tarile aflate in curs de dezvoltare;

3. Fructele si legumele inregistreaza cea mai mare rata de risipa;

4. Anual se pierde 30% din cantitatea de cereale, 40%-50% din cantitatea de fructe si legume, 20% din cantitatea de seminte oleaginoase, carne si produse lactate si 35% din cantitatea de peste;

5. in fiecare an, consumatorii din tarile puternic dezvoltate risipesc 222 milioane de tone de hrana, echivalentul intregii productii de hrana din statele din Africa subsahariana;

6. Cantitatea de hrana risipita anual este echivalenta cu o jumatate din cantitatea totala de cereale produse in acest interval de timp;

7. Locuitorii statelor din Europa si America de Nord arunca la gunoi, anual, intre 95 si 115 kg de alimente pe cap de locuitor, in timp ce locuitorii din Africa subsahariana risipesc 6-11 kg de hrana anual;

8. in tarile aflate in curs de dezvoltare, 40% din pierderile de alimente au loc la nivelul de post-colectare si de procesare, in timp ce in tarile dezvoltate peste 40% din pierderi au loc la nivelul distribuitorilor si consumatorilor;

9. Alimentele pierdute sau aruncatela gunoi in America Latina ar putea hrani 300 de milioane de oameni;

10. Alimentele pierdute sau aruncate in Europa ar putea hrani 200 de milioane de oameni;

11. Alimentele pierdute sau aruncate in Africa ar putea hrani 300 de milioane de oameni;

12. Daca doar un sfert din alimentele risipite la nivel mondial ar putea fi salvate, ele ar fi suficiente pentru a hrani 870 de milioane de oameni.