De ce ne place fast-food-ul? Pentru ca este gustos, satios si ieftin. Urmatoarele produse nu intra, insa, in aceasta categorie, dar chiar si asa si-au gasit doritori.
Fast-food-ul este considerat de foate multa lume cea mai ieftina varianta pentru masa in oras. La noi ultimele date arata ca afacerile unor astfel de localuri se ridica la 65 de milioane de euro pe an.
Dar cat ai fi dispus sa platesti pentru un meniu daca ai stii ca e facut din ingrediente speciale? In Statele Unite s-au gasit doritori care sa dea 69 de dolari pentru un hot dog si aproape 100 de dolari pentru o portie de macaroane cu branza. Uite care sunt cele mai scumpe feluri de mancare fast-food si de ce costa atat de mult.
Taco cu peste la 28$ portia
Daca iei in considerare ca o familie intreaga poate manca o masa copioasa cu 20$, ai sa intelegi de ce acest produs al Restaurantului Brentwood din Los Angeles intra pe lista celor mai scumpe. In meniul de aici gasesti o multime de preparate din categoria fast-food delicios la preturi piperate. Asta pentru ca se afla intr-unul dintre cele mai scumpe cartiere ala metropolei americane si are o clientela selecta. Pe langa taco cu peste, gasesti si pui prajit cu 24.50$ sau un cocktail cu creveti la 16.50$.
Un hot dog de Cartea Recordurilor
O banala chifla si un crenvurst nu costa mai mult de 1-2$. Dar la localul Serendipity 3 din New York , care este faimos si printre turisti, totul este mai scump. Localul este o legenda in oras pentru ca obisnuia sa fie frecventat de celebritati, precum Marilyn Monroe, Jackie Kennedy sau Andy Warhol.
Proprietarul, Stephen Bruce, a stiut sa profite de publicitate si pe 23 iunie 2010 (Ziua Nationala a Hot Dog-ului) restaurantul a oferit „Haute Dog”. Avea 30 cm lungime, era prajit pe gratar cu unt de trufe albe si acoperit cu felii de trufe negre si foie gras. A ajuns in Cartea Recordurilor pentru ca s-a vandut la pretul de 69$.
Macaroane cu branza
E mancarea copilariei pentru multi dintre noi, dar nici unul nu am platit 95$ pentru o portie. Clientii care vor sa guste acest fel de mancare, considerat entrée la restaurantul Melisse din Santa Monica trebuie sa plateasca acest pret. Diferenta e ca noi le mancam la cantina din tabara sau la bunica acasa, in timp ce acest restaurant cu specific frantuzesc este deschis intr-o zona exclusivista si are si doua stele Michelin.
Un covrig de 1.000$
Nu seamana el cu cel pe care il cumperi la covrigariile de la noi, dar tot ni se pare extrem de scump. Covrigul de New York arata ca o chifla pufoasa cu gaura in mijloc si este unul dintre alimentele preferate ale americanilor care vor sa infulece ceva in durm spre munca.
Acest covrig de 1.000$ bucata este creatia bucatarului chef al restaurantului Westin New York, din Times Square . Si cum localul se afla in buricul targului, trebuia sa aiba ceva special in meniu. Un covrig cu topping de crema de trufe albe, jeleu de fructe goji si frunzulite din foita de aur. A fost creata o singura bucata, care a fost vanduta la licitatie. Banii au fost donati pentru bursele Les Amis d’Escoffier care ajuta studentii in arta culinara cu venituri mici.
Pizza vanduta la licitate pentru 4.200$
De data aceasta trecem oceanul spre Europa, iar cea mai scumpa pizza o gasim, nu in Italia asa cum te-ai astepta, ci in Marea Britanie.
A fost creata de Domenico Crolla care detine restaurantul Bella Napoli. Nici o felie de pizza nu se vinde aici mai ieftin de 2 dolari. In 2006, bucatarul a batut toate recordurile cand a creat Pizza Royale 007. Avea un topping cu homar marinat in coniac, caviar inmuiat in sampanie si foita de aur de 24K. Pretul de pornire la licitatia de pe eBay era de 3.700$, dar un avocat a platit pe ea 4.200$.