Acasă Cultura Calendar Ortodox Sfintii Grigorie Taumaturgul, Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia sunt praznuiti astazi in...

Sfintii Grigorie Taumaturgul, Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia sunt praznuiti astazi in CALENDARUL ORTODOX!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfantul Grigorie Taumaturgul s-a nascut intr-o familie pagana din Nicsar (in Turcia de azi). A trait in vremea imparatului Aurelian (270-275). Studiaza retorica, latina si dreptul in orasul natal. Ajunge ucenicul lui Origen. Se converteste la crestinism, iar la botez isi schimba numele din Teodor in Grigorie.

Este hirotonit episcop al Neocezareei Pontului, un scaun nou infiintat de catre Phaedimus, episcop de Amasea. A luptat impotriva ereziilor din vremea sa: sabelianismul si triteismul si a participat la sinodul de la Antiohia din 265, care l-a condamnat pe Pavel de Samosata. Datorita vietuirii sale, Dumnezeu l-a inzestrat pe Sfantul Grigorie cu darul facerii de minuni, si de aceea a primit si numele de Taumaturgul (facatorul de minuni). Parintii capadocieni din sec. IV l-au considerat a fi fondatorul Bisericii crestine din Capadocia. Dupa ce a fost hirotonit episcop a convertit la crestinism pe toti locuitorii din Neocezareea. Mentionam ca inainte de ridicarea lui in functia de episcop aici erau doar 17 crestini.

Ii sunt atribuite urmatoarele lucrari: Cuvant de multumire catre Origen sau Panegiric,Simbolul de credinta, Despre nepatimirea si patimirea lui Dumnezeu, adresata lui Teopomp si Epistola canonica.

Nu se cunoaste cu exactitate anul in care a murit (270 sau 271), insa, pe patul de moarte a spus: „Slava lui Dumnezeu ca numai 17 crestini am aflat cand am venit aici episcop, iar acum, cand merg la Domnul, atatia necredinciosi raman, cati credinciosi am aflat intai!“.

Troparul Sfantului Ierarh Grigorie Taumaturgul

Intru rugaciuni priveghind, la lucrarile minunilor rabdand, asemenea numire cu indreptarile ai castigat. Ci, te roaga lui Hristos Dumnezeu, Parinte Grigorie, sa lumineze sufletele noastre, ca sa nu adormim in moarte cu pacate.

Condacul Sfantului Ierarh Grigorie Taumaturgul

Luand lucrarea multor minuni, cu semne infricosatoare pe demoni i-ai ingrozit si bolile oamenilor ai alungat, Preaintelepte Grigorie. Si facator de minuni esti numit, din fapte luandu-ti numele.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:
– Sfantului Cuvios si Marturisitor Lazar Zugravul;
– Sfantului Cuvios Zaharia Ciobotarul si a lui Ioan;
– Sfantului Cuvios Longhin;
– Sfantului Ghenadie, patriarhul Constantinopolului;
– Sfantului Cuvios Iustin;
– Sfantului Cuvios Ghenadie.

Sursa: crestinortodox.ro