Acasă Stirile zilei Stiinta SFATURILE BISERICII in alegerea NUMELUI de botez! Putem consulta CALENDARUL ORTODOX in...

SFATURILE BISERICII in alegerea NUMELUI de botez! Putem consulta CALENDARUL ORTODOX in aceasta privinta?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Numele ales de parinti va influenta toata viata celui care il va purta, dar nu este de neglijat in a primi sfaturi de la nasi sau chiar de la preot.

Naturalizate din alte limbi sau specifice unei regiuni, numele sunt imprumutate din natura, amintind de flori (ex. Violeta) sau animale (ex. Leon – leu), pot reflecta munca omului (ex. Gheorghe – lucrator al pamantului) sau diferite alte insusiri sau atribute (ex. Anastasia – inviere sau Andrei – barbatie).

Se obisnuieste ca un crestin sa primeasca un nume de sfant. Se poate alege un sfant popular in regiune sau care a influentat viata parintilor. Se poate pune numele unui sfant din ziua de nastere sau unul care se sarbatoreste in preajma ei. Desi nu este nimic rau in a pune copilul sub protectia mai multor sfinti, nu trebuie exagerat in aceasta privinta. Un singur nume, maxim doua sunt suficiente pentru o singura persoana. In locul numelor straine se vor folosi echivalentul romanesc, in cazul in care acesta exista.

Numele nu trebuie pus in batjocura sau dupa anumite mode. Nu se va pune ca nume personaje de telenovela sau marci auto, desi se pot folosi variantele lor corecte, originale (ex. Antoniu – nu Antonio). De obicei, parintii care isi denumesc astfel copii prezinta un grad redus de cultura, ei trebuind sa fie invatati si indrumati sa aleaga un nume adecvat si demn pentru propriul copil, acesta putand fi profund marcat de caracterul denigrator al propriului nume. In acelasi sens, nu se vor folosi diminutive sau nume de alint. Copilul va creste si va imbatrani, fiind impropriu pentru un om matur sau batran sa se numeasca „Ionica” sau „Mihaita”.

Alegerea numelui unui sfant se face cu incredintarea ca sfantul respectiv il va ajuta pe noul crestin in vietuirea cea buna, acesta luand aminte la viata si invatatura sfantului pentru a-l urma pe calea mantuirii.

In cazul in care cel care se boteaza nu are nume de sfant, preotul nu trebuie sa forteze parintii sa aleaga neaparat un nume de sfant. Sfintii au avut initial nume pagane pe care le-au sfintit apoi prin viata lor. Nu numele determina viata omului, ci persoana este cea care consacra si face cunoscut un anumit nume. Omul da valoare numelui pe care il poarta, si nu invers. Cel care nu are nume de sfant nu este lipsit de ingerul pazitor care se da fiecarui om la nastere si nici de ajutorul sfintilor, care se face simtit mai degraba prin deschiderea fata de ei si mai putin prin simpla purtare a numelui lor. Sunt oameni care au cate doua nume de sfinti, dar viata celor mai mari pacatosi.

Sursa: ziarullumina.ro