Acasă Special Opinii Sfarsitul Europei este aproape! Vezi care sunt cei patru calareti ai Apocalipsei...

Sfarsitul Europei este aproape! Vezi care sunt cei patru calareti ai Apocalipsei in viziunea lui Rom Kertweg

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Europa se confrunta in prezent cu patru mari probleme, care ar putea schimba Batranul Continent asa cum il stim acum. Ideea e prezentata de Rom Kertweg, senior research fellow la Centre for European Reform, intr-un editorial publicat de The Independent.

Analistul sustine ca cei patru calareti ai Apocalipsei – anume: criza financiara prin care trece Grecia, migratia ilegala din Marea Mediterana, agresiunea Rusiei si iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana – pot aduce modificari semnificative ale caracterului fundamental al UE, scrie ziare.com.

Elenii

Riscul ca Grecia sa intre in faliment si posibila iesire din zona euro reprezinta cel mai mare pericol, in viziunea analistului citat.

„Un Grexit ar avea consecinte neprevazute, nu doar pentru eleni, ci si pentru UE: va ridica mari semne de intrebare in legatura cu directia pe care o va urma uniunea monetara catre o integrare mai mare si ar putea avea un efect de recul pentru alte state membre”, sustine acesta.

De vreme ce termenul-limita se apropie cu repeziciune (sfarsitul lunii iunie – n.red.) pentru plata a 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, se pare ca una dintre parti va fi nevoita sa cedeze.

„Premierul Alexis Tsipras se afla in fata unei confruntari in Consiliul European (care are loc joi si vineri – n.red.) cu creditori sceptici precum Germania si Finlanda, dar trebuie sa convinga si alti fosti debitori, precum Spania sau Portugalia, ca Atena merita tot acest efort. Mai mult, pentru ca intelegerea sa ramana in picioare, liderul grec e nevoit sa isi convinga si colegii de la Atena ca nu s-a predat creditorilor, asa ca va incerca sa obtina o taiere a datoriei”, a opinat Rom Kertweg.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos