Duminica, credinciosii greco-catolici din judetul Satu Mare au un mare motiv de sarbatoare. Este hramul Manastirii ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Prilog. Sarbatoarea are o importanta deosebita deoarece aici se afla Icoana Facatoare de Minuni a calugarilor bazilieni care au fost la Manastirea Bixad.

Icoana are o istorie cutremuratoare. Icoana venerata ca facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Bixad are o istorie framantata la care merita sa reflectam, scrie voceatransilvaniei.ro.

La cererea Arhimandritului Isaia, primul egumen al Manastirii Bixadului, un cunoscut pictor din vremea aceea pictat o icoana inspirata dupa icoana Maicii Domnului care se afla la Roma, intitulata „Salus Populi Romani” – Mantuirea Poporului Romei. Acea icoana este venerata ca ocrotitoare a crestinilor din Roma, foarte veche si se credea despre ea ca ar fi pictata de insusi Sfantul Evanghelist Luca. Icoana comandata de Isaia a fost sfintita de Papa Clement al XI-lea (dupa cum spunea in 1922 Clemente Gavris in monografia manastirii) si predata egumenului Bixadului care a asezat-o la loc de cinste inaintea iconostasului manastirii.

De-a lungul timpului, numeroase sunt minunile atribuite ajutorului Maicii Domnului catre cei care s-au inchinat cu credinta curata in fata acestei icoane. Multe dintre aceste minuni si ajutoare sunt consemnate in arhive si scrieri vechi dar si mai recente.

Anul 1948 a marcat scoaterea in afara legii a Bisericii Romane Unite, arestarea episcopilor, a profesorilor de teologie, a calugarilor si a clerului care nu accepta sa renunte sub nici o forma la credinta sa.

Daca episcopii au fost arestati de abia in luna octombrie, exponentii de baza a monahismului Ordinului Sfantului Vasile, Athanasie Maxim si Gheorghe Marina au fost arestati inca din primavara anului 1948.

In manastirea de la Bixad, alaturi de ceilalti parinti si frati, erau si parintii Lucian si Augustin Pop care erau si frati de sange. Acestia mai aveau un frate, laic, Aurel Pop, care era pictor. Prevazand urgia ce avea sa vina asupra manastirii si a Bisericii Greco-Catolice din Romania, fratii calugari Pop au comandat lui Aurel Pop sa faca trei còpii ale icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Bixad. Una dintre ele a fost pusa in biserica manastirii, a doua a ajuns in capela clandestina a Ordinului Sfantului Vasile cel Mare in Satu-Mare, strada Gheorghe Doja nr. 5 (aceasta a fost dusa la manastirea din Prilog) iar a treia a fost depusa spre venerare in casa ordinului basilian din Cluj, strada C-tin Brancusi, nr. 37.

Afla mai mult despre icoana facatoare de minuni in pagina urmatoare>>>>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.