Acasă Stirile zilei Sfarsitul epocii Microsoft? Doar 15% din dispozitivele conectate la Internet vor rula...

Sfarsitul epocii Microsoft? Doar 15% din dispozitivele conectate la Internet vor rula Windows in 2014

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sistemul de operare Windows dezvoltat de Microsoft va rula in acest an pe doar 15% din dispozitivele conectate la internet, avand în vedere cota de piata redusa a companiei în zona smartphone-urilor si tabletelor si declinul pietei PC-urilor traditionale.

Vanzarile de PC-uri au scazut anul trecut la nivel mondial cu 10%, cel mai prost an înregistrat vreodata, din cauza ascensiunii smartphone-urilor si tabletelor si încetinirii ritmului în care sunt înlocuite computerele vechi, potrivit estimarilor Gartner si IDC.

Dupa un 2013 dificil, industria PC-urilor are motive sa respire usurata, deoarece datele din ultimele cateva luni indica încetinirea ratei de scadere a vanzarilor, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Astfel, numarul de PC-uri livrate anul trecut la nivel mondial a coborat la aproximativ 315 milioane, fata de circa 350 milioane în 2012, estimeaza cele doua companii de cercetare.

Microsoft a convenit anul trecut preluarea diviziei de telefoane mobile a grupului finlandez Nokia într-o tranzactie de 5,4 miliarde euro.

Totodata Intel, cel mai mare producator de microprocesoare pentru PC-uri, a stabilit ca prioritate consolidarea propriei prezente în zona dispozitivelor mobile, investind masiv în dezvoltarea de cipuri cu aceasta destinatie.

Producatorii de PC-uri spera sa genereze cerere cu noi tipuri de dispozitive, precum laptop-uri cu ecran tactil, dispozitive convertibile, „2 în 1”, care pot functiona atat ca laptop cat si ca tableta, sau computere care pot rula doua sisteme de operare, în speta Windows si Google Android.

Cu toate acestea, analistul IDC Loren Loverde subliniaza ca aceste inovatii nu au fost suficiente pentru a opri declinul pietei.

Pentru acest an, Gartner anticipeaza ca vanzarile de PC-uri si dispozitive „2 în 1” vor varia neseminificativ fata de 2013, la 318 milioane unitati.

Totodata, compania noteaza ca pietele dezvoltate au depasit cel mai slab moment si vor începe revenirea, însa pentru multi consumatori din state emergente tabletele sau smartphone-urile au înlocuit PC-ul ca dispozitiv principal de acces la internet.

În topul producatorilor, anul 2013 adus o schimbare la varful pietei. Cu o cota de piata de 18%, grupul chinez Lenovo a devenit cel mai mare producator de PC-uri la nivel global, detronand Hewlett-Packard (HP), cu 17% din piata.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos