Acasă Life SFARSITUL emisiunilor PAMFLET si REALITY SHOW in Romania?

SFARSITUL emisiunilor PAMFLET si REALITY SHOW in Romania?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a pus gand rau unor genuri de emisiuni televizate indragite de romani. Astfel, CNA a adoptat, in sedinta de astazi, un proiect de decizie prin care televiziunile vor fi obligate sa renunte la genuri precum „pamflet”, „reality show” si „news magazine”, care nu sunt definite in legislatia audiovizualului din Romania.

Proiectul a fost postat pe site-ul CNA pentru consultare publica, iar daca va fi adoptata de membrii CNA, Decizia privind clasificarea programelor audiovizuale dupa gen va intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial.

Pentru nerespectarea acestei decizii, televiziunile si radiourile vor risca sanctiuni de pana la 100.000 de lei, in conformitate cu articolul 91 din Legea audiovizualului.

Laura Georgescu, membru CNA, a spus ca efectul acestei decizii este acela ca genuri precum „reality show”, „news magazin” si „pamflet” vor disparea pe ecran, pentru ca ele nu sunt definite in legislatia audiovizualului din Romania.

„Nu aveau voie sa apara pe ecran atata vreme cat nu sunt definite in legislatia audiovizuala romaneasca. Atata vreme cat statiile, in independenta lor editoriala, doresc sa le pastreze, trebuie sa cumpere licenta (internationala a formatului n.r.) si sa respecte licenta, fiindca, dincolo de achizitia licentei, inseamna sa respecti ad litteram ceea ce iti cere respectiva licenta. Daca nu, nu vrem decat (ca respectivele programe, n.r.) sa se declare informative, educative, culturale, religioase sau de divertisment”, a spus Laura Georgescu.

Intrebata ce se va intampla cu formatele create in Romania si care preiau denumiri internationale, Laura Georgescu a spus ca aceste denumiri nu vor putea fi folosite, pentru ca nu sunt definite in legislatia audiovizualului. „Reglementatorul in audiovizual trebuie sa le defineasca, ceea ce nu este cazul. Noi nu vrem decat sa-i lasam (pe radiodifuzori, n.r.) sa respecte structura pe care au avut-o votata”, a spus Laura Georgescu.

Proiectul de Decizie privind clasificarea programelor audiovizuale dupa gen a fost adoptat de membrii CNA cu unanimitate de voturi (Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu si Cristina Trepcea).

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos