Acasă Cultura Calendar Ortodox Sfantul care prevesteste nasterea Mantuitorului este sarbatorit astazi!

Sfantul care prevesteste nasterea Mantuitorului este sarbatorit astazi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In fiecare an, la data de 24 iunie, romanii crestini sarbatoresc Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a fost premergatoare Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, ca fiu al preotului Zaharia si al Elisabetei. Ingerul Gavriil a fost cel care a vestit nasterea Sfantului Ioan Botezatorul lui Zaharia. Acesta nu a crezut cele spuse de inger si din aceasta cauza a ramas mut pana la nasterea fiului sau.

Sfantul Ioan Botezatorul a dus o viața de nevointa, s-a retras in pustie pana la momentul in care i s-a poruncit sa mearga sa predice, sa pregateasca norodul pentru venirea Fiului Omului.

Tot astazi se sarbatoreste si ziua Sanzienelor sau Dragaica. Aceasta este o sarbatoare din popor, iar tradiția spune ca cine nu o respecta va avea parte de mari necazuri pe tot parcursul anului. Astazi nu se munceste in gospodarie sau la camp, iar in aceasta noapte cerurile se deschid si atat duhurile bune cat si cele rele cutreiera pamantul.

In multe zone din țara se aprind focuri mari pe dealuri si se inconjoara casele cu faclii aprinse pentru a alunga spiritele rele. Roua acestei dimineți are puteri vindecatoare, conform traditiei, iar fetele se scalda in ea pentru a avea noroc. Aceasta roua se strange intr-o panza alba, iar acasa se varsa intr-o oala noua. Pe tot parcursul anului, cine se spala cu aceasta roua se vindeca de orice boala.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos