Compania Withings a inventat senzorii inteligenti Aura, care comunica intre ei si controleaza o lampa ce isi schimba culoarea, cu scopul de a trezi la momentul optim persoanele ce dorm, informeaza bbc.co.uk.

O parte a sistemului de senzori trebuie asezat sub saltea pentru a studia calitatea somnului unei persoane, in timp ce un alt senzor monitorizeaza mediul din dormitor.

Sistemul de senzori Aura consta dintr-un senzor moale ca o perna, care este asezat sub saltea si inregistreaza miscarile corpului, respiratia si bataile inimii, si dintr-un dispozitiv care trebuie amplasat langa pat, pentru a studia nivelurile de zgomot, temperatura camerei si nivelurile de lumina. In plus, acesta contine un ceas, un speaker cu alarma si o lampa LED circulara, dar si o aplicatie pe telefonul inteligent, care controleaza sistemul si ofera feedback despre mediul din dormitor.

In timpul noptii, lumina isi schimba culoarea de la albastru la galben si rosu, pornind de la teoria conform careia undele luminoase afecteaza secretia hormonilor.

Studiile au aratat ca lumina albastra stimuleaza melanopsina, un pigment regasit in celulele din retina, care la randul lor trimit impulsuri nervoase in acele regiuni ale creierului despre care se crede ca induc senzatia de trezire.

Lumina albastra suprima de asemenea secretia de melatonina – un hormon secretat de glanda pineala a creierului, care, in cantitati ridicate, induce senzatia de somnolenta.

Trecerea de la lumina albastra la cea rosie – ce trece printr-un stadiu intermediar de lumina galbena sau alba – ar trebui sa inverseze acest proces si sa induca senzatia de somnolenta.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.