Cercetatorii de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne (EPFL) au creat in laborator o entitate fantomatica in cadrul unui experiment care a oferit participantilor senzatii infioratoare.

Detectarea unei „entitati fantomatice” – senzatia resimtita de anumiti oameni care au sentimentul ca se afla langa o persoana, cand, de fapt, nimeni nu se afla in apropiere – are la baza un fenomen care se produce in interiorul mintii, afirma cercetatorii elvetieni, informeaza bbc.com.

Ei spun ca au identificat acea parte a creierului care se face vinovata de generarea acestor senzatii ciudate si, adeseori, inspaimantatoare.

Savantii de la EPFL au realizat un experiment in cadrul caruia participantii au avut senzatia ca se afla in proximitatea unei fantome.

Studiul lor a fost publicat in revista Current Biology.

Exista multe povesti despre fenomenele paranormale, iar cele mai multe dintre ele vorbesc despre „aparitii invizibile”.

Giulio Rognini, profesor la EPFL si coordonator al studiului, a declarat:

„Senzatia este foarte puternica. Participantii au simtit prezenta cuiva, dar nu au putut sa vada acea persoana. A fost intotdeauna o prezenta care a fost simtita”.

Savantul elvetian spune ca senzatia in cauza este adeseori resimtita de persoanele aflate in conditii extreme, precum alpinistii si exploratorii, dar si de persoanele cu afectiuni neurologice.

„Un element uluitor consta in numeroasele raportari potrivit carora miscarile sau pozitiile adoptate de persoane vii au fost replicate de acele entitati. Daca persoana era asezata, entitatea era si ea asezata. Daca persoana sta in picioare, entitatea statea si ea in picioare”, a explicat autorul studiului.

Pentru a investiga acest fenomen, cercetatorii au scanat creierele unui numar de 12 persoane cu maladii neurologice, care au experimentat senzatia de „entitate fantomatica”.

Cercetatorii elvetieni au descoperit astfel ca toti acei pacienti prezentau anumite vatamari in zone ale creierului asociate cu constiinta de sine, miscarea si pozitionarea corpului in spatiu.

Intr-un set de teste ulterioare, savantii au folosit 48 de voluntari sanatosi, care nu au cunoscut in trecut astfel de fenomene paranormale, alterand semnalele neurologice din acele regiuni cerebrale.

Vezi VIDEO pe LumeaBizara.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.