In cazul persoanelor cu varsta peste 55 de ani, cea mai raspandita si periculoasa boala este Alzheimer, sustin medicii specialisti. Pierderea memoriei nu reprezinta singurul simptom al acestei boli. Cu cat mergi la medic mai devreme, cu atat cresc sansele sa prinzi boala mai din timp si sa ii limitezi impactul asupra calitatii vietii.

Boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa, o afectiune a creierului care are un impact puternic asupra vietii cotidiene prin pierderea memoriei si modificari cognitive. O persoana din zece cu varsta de peste 65 de ani, si aproape jumatate din cei cu varste peste 85 de ani, sufera de aceasta boala, desi pierderea memoriei nu este intotdeauna un simptom pentru Alzheimer. In ultimii ani, aproape 26 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu acest tip de dementa, si se preconizeaza ca peste 15 milioane de americani vor fi afectati de aceasta boala pana in anul 2050.

Boala Alzheimer se agraveaza treptat, debutand cu pierderi usoare de memorie si culminand cu afectiuni grave ale creierului. Abilitatile de a crea, invata, memora sau de a interactiona cu ceilalti se degradeaza cu timpul din cauza schimbarilor structurale si chimice care au loc la nivelul creierului. Odata cu pierderea celulelor cerebrale cu rol critic, au loc schimbari majore de personalitate iar sistemul imunitar este si el compromis.

Cei mai comuni factori de risc

Iata ce trebuie sa stii – principalii factori de risc pentru Alzheimer sunt factorii genetici. Dar exista multi alti factori care pot determina si ei aparitia acestei boli. Poti scadea riscul de Alzheimer avand grija de sanatatea ta, tinand sub control tensiunea arteriala, bolile cardiace, diabetul sau colesterolul marit. Mentine o greutate corporala sanatoasa, evita tutunul si excesul de alcool, fii activ din punct de vedere social si asigura-te ca atat trupul cat si mintea ta sunt mereu stimulate.

Cele mai des intalnite simptome:

Simptomele bolii Alzheimer se agraveaza cu timpul, afectand din ce in ce mai mult calitatea vietii pacientului. Pe langa simptomele comune specifice bolii, exista si simptome unice care se manifesta diferit de la un pacient la altul.

Pierderile de memorie reprezinta primul simptom al aparitiei bolii Alzheimer, declara medicii specialisti. Uneori, cei care sufera de aceasta boala au dificultati in a retine informatii noi si a se confrunta cu situatii noi, intrucat primele simptome afecteaza o parte a creierului numine hipocampus, care are un rol important asupra vietii de zi cu zi. Adesea se intampla ca in faza incipienta a bolii sa nu fie afectata memoria de lunga durata.

Cei care sufera de aceasta boala uita unde se afla obiectele in casa, au dificulati in a gasi cuvantul potrivit intr-o conversatie sau uita numele cuiva, uita conversatii sau evenimente recente, sau se simt straini intr-un loc familiar, uita de diferite planuri sau aniversari, etc.

Nu ignora aceste simptome precoce ale bolii Alzheimer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.