Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi ca Alianta Nord-Atlantica nu vede niciun fel de amenintare imediata impotriva unui aliat, aratand ca garantiile de securitate se aplica terestru, maritim si aerian.

„Nu vedem niciun fel de amenintare imediata impotriva unui aliat NATO. Este foarte important pentru mine sa subliniez ca garantiile de securitate din articolul 5 din Tratatul fundamental al NATO acopera intregul teritoriu al tuturor aliatilor inclusiv apele teritoriale si spatiul aerian. NATO este gata sa apere toti aliatii impotriva oricarui tip de amenintari si acest lucru se aplica atat pe zona terestra, spatiul aerian, cat si pentru apele teritoriale”, a spus Stoltenberg, la Cotroceni, dupa intrevederea cu presedintele Klaus Iohannis, noteaza Agerpres.

El a fost intrebat cum priveste ancheta Rusiei privind legalitatea proclamarii statelor baltice si faptul ca Romania a fost „amenintata” de oficiali rusi si daca NATO este gata sa sprijine militar Romania in zona maritima.

Secretarul general al NATO a aratat ca si Norvegia, tara unde a fost politician, are o linie de delimitare in Marea Barent si o frontiera comuna aeriana cu Rusia.

„Garantiile de securitate NATO acopera nu doar terestru, cat si spatiul aerian si apele teritoriale”, a adaugat el.

Asa cum am afirmat si am asumat prin Strategia Nationala de Aparare, Romania isi propune sa nu fie doar un beneficiar de securitate, ci si un furnizor de securitate intr-un context foarte complicat, alaturi de partenerii sai. Actiunile noastre, ca stat, merg in aceasta directie”, a spus Iohannis, dupa intalnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.