Acasă Stirile zilei Justitia Seful ISCTR Cluj si vicepresedintele PNL Cluj, retinut de catre DNA

Seful ISCTR Cluj si vicepresedintele PNL Cluj, retinut de catre DNA

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Procurorii Directiei Nationale de Anticoruptie l-au retinut pe Rares Pop, inspector-sef teritorial de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier si vicepresedintele al PNL. Si Claudiu Crisan a fost retinut preventiv.

Rares Pop si inspectorul Claudiu Crisan, coordonator al Biroului judetean Cluj din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, au fost prezentati, joi, Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventiva, pentru mai multe infractiuni de coruptie, intre care luare de mita, santaj, abuz in serviciu si trafic de influenta,

 

La intrarea in sala de judecata, Rares Pop a declarat ca a fost retinut „pentru niste probleme legate de activitatea institutiei”.

 

Audierile celor doi au durat mai bine de cinci ore.

„Rares Pop a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, de Tribunalul Cluj, iar Claudiu Crisan a fost arestat la domiciliu. Noi am formulat deja o contestatie la masura arestului preventiv, iar, dupa ce va fi motivata decizia, vom merge in fata Curtii de Apel Cluj, ne vom prezenta argumentele si vom cere instituirea unei masuri, care sa fie echitabila pentru ambii inculpati. Noi si in fata Tribunalului Cluj am cerut cercetarea lui Rares Pop in arest la domiciliu”, a declarat Tiberiu Ban, avocatul lui Rares Pop.

Rares Vasile Pop, urmarit penal pentru abuz in serviciu in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite, santaj si luare de mita, a fost retinut, miercuri seara, pentru 24 de ore. Alaturi de fostul consilier judetean a mai fost retinut inspectorul Claudiu Vasile Crisan.

DNA informa, miercuri, ca Rares Vasile Pop, in calitate de consilier judetean (PNL) si inspector sef teritorial la Inspectoratul pentru Controlul Traficului Rutier, este urmarit penal pentru abuz in serviciu in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite, santaj, luare de mita, precum si pentru desfasurarea de activitati ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase.

Procurorii au inceput urmarirea penala si impotriva lui Claudiu Vasile Crisan, inspector coordonator al Biroului judetean Cluj, din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu comis in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, dar si impotriva lui Radu Ioan Dohotar, inspector coordonator al Biroului judetean Bistrita Nasaud si membru in consiliul de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu comis in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata.

„In cauza exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila potrivit careia, in perioada 2012-2014, suspectul Rares Vasile Pop impreuna sau prin intermediul persoanelor avand functii de conducere in cadrul birourilor judetene, cum este situatia suspectilor Ioan Radu Dohotar si Claudiu Vasile Crisan, au desfasurat activitati repetate de influentare a activitatii inspectorilor aflati in trafic, in vederea efectuarii controlului rutier. La nivelul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), Inspectoratul teritorial condus de Rares Vasile Pop include in sfera de competenta judetele Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj”, se arata in comunicatul DNA.

Din comunicatul DNA reiesea ca cei trei suspecti solicitau neluarea masurilor legale pentru sanctionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, „in scopul protejarii unor societati aflate in sfera de interes a inspectorilor judeteni”.

„Din ordonanta procurorilor mai rezulta faptul ca suspectul Rares Vasile Pop a dezvoltat relatii cu numerosi operatori economici ce activeaza in domeniu, asigurand acestora protectie in schimbul obtinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societati comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau detinute de membri ai familiei sale”, sustineau procurorii DNA.

Acestia mentionau ca din vara anului 2012, cand a fost numit in actuala functie, atributiile sale din cadrul firmelor pe care le administra, au fost transferate sotiei sale, dar calitatea de asociat a sotiei era de fapt una formala, probele administrate pana in prezent atestand ca Rares Vasile Pop „este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clientii societatilor, preturile la care sunt efectuate serviciile”.

„In aceeasi perioada, suspectii au incalcat obligatia de pastrare a secretului actiunilor de control, comunicand in mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul si timpul desfasurarii controalelor in trafic, data efectuarii unor controale la sediul acestora, altele decat controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizari adresate institutiei de control privind existenta unor incalcari ale normelor aplicabile in materia transportului rutier”, mai aratau procurorii DNA.

Din comunicat rezulta ca, prin actiunile intreprinse, inspectorul sef teritorial Rares Vasile Pop si inspectorii coordonatori judeteni Ioan Radu Dohotar si Claudiu Vasile Crisan, „au urmarit obtinerea de foloase pentru operatorii economici ce activeaza in domeniul transportului rutier, constand in eludarea activitatii de control efectuata de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicarii sanctiunilor pecuniare si a masurilor complementare”.

„La data de 9 decembrie 2013, suspectul Rares Pop a pretins si primit de la doi martori denuntatori suma de 1.500 de lei, bani oferiti pe considerentul de a se asigura de bunavointa suspectului si ajutorul in cazul desfasurarii unor controale de catre inspectorii din subordine. La data de 27 martie 2014, inspectori din cadrul ISCTR – Inspectoratul Judetean Alba, au efectuat un control la o scoala generala, vizand obtinerea licentei de transport si modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de invatamant. Echipa de control formata din 2 inspectori a intocmit o nota de constatare, retinand incalcarea normelor privind obligatia echiparii vehiculului cu tahograf si limitator de viteza, pentru care s-a stabilit sanctiunea amenzii in suma de 9.000 lei si a impus scolii remedierea incalcarilor”, aratau anchetatorii.

Ei mai precizau ca, in urma acestei actiuni, Rares Pop a solicitat inspectorului coordonator al judetului Alba anularea notei de constatare si refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care sa nu consemneze neregulile constatate, sub amenintarea destituirii din functia de coordonator judetean.

„In pofida amenintarilor, inspectorul coordonator al judetului Alba a refuzat sa dea curs solicitarii. Intr-un final, la data de 10 aprilie 2014, acesta a fost revocat din functia de inspector coordonator al Inspectoratului Judetean Alba”, se mai arata in comunicatul DNA.

Joi, Rares Pop si-a dat demisia din functia de consilier judetean, din motive personale. El a fost numit in aceasta functie intr-o sedinta din luna mai si l-a inlocuit pe consilierul judetean Eugen Cecan, care demisionase.

Pop a fost vicepresedinte al PNL Cluj-Napoca, dar a demisionat din aceasta functie saptamana trecuta, ramanand membru de drept al Biroului Teritorial Municipal Cluj-Napoca al PNL.