Acasă Stirile zilei Bani Șase iunie, ziua in care ar fi trebuit sa fie vandut combinatul...

Șase iunie, ziua in care ar fi trebuit sa fie vandut combinatul Oltchim

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Data de 6 iunie este ziua in care combinatul de la Rm. Valcea ar fi trebuit sa fie privatizat si vandut. Din pacate nici de data aceasta nu a aparut vreun investitor interesat de aceasta afacere.

 

Combinatul chimic Oltchim, in insolventa, pare sa fi obtinut o finantare de peste 15 milioane de euro de la un grup de investitori chinezi, pentru a-si putea asigura capitalul de lucru si a mai deschide doua sectii, spune administratorul judiciar Gheorghe Piperea, aflat intr-o vizita tintita in China. Aceasta infuzie de capital ar urma sa aduca Oltchim la 40% din capacitate, de la 27% acum , si sa aduca fabrica pe break-even, in sase luni, gata pentru privatizare.

 

„Sunt vesti bune din China. Am reusit atragerea unei finantari semnificative, de la partenerii chinezi, dar si de la alti parteneri, iar acesti bani vor ajuta societatea sa nu mai faca pierderi, intr-un orizont de sase luni. Apoi, un Oltchim fara pierderi poate fi privatizat mult mai usor. Putem sa pregatim privatizarea fara presiunea termenelor fixe deasupra capului”, a spus Piperea.

 

Potrivit acestuia, maine, Comitetul Creditorilor va decide, cel mai probabil, incheierea procedurilor de scoatere la privatizare a combinatului si reluarea lor. Actuala sesiune de privatizare a avut 5 amanari succesive, la care nu s-a prezentat niciun investitor interesat. Ministru Economiei, Constantin Nita, a spus ca, in cazul in care niciun investitor nu se prezinta la Oltchim pana pe 6 iunie, termenul poate fi extins sau privatizarea reluata.

 

Au fost doar doua grupuri care si-au declarat oficial intentia de a cumpara Oltchim: consortiul chinezesc Baota Petrochemical – Junlun Petroleum si SIF Transilvania.

 

Ambii investitori ar fi interesati doar de preluarea la pachet a Oltchim cu rafinaria Arpechim Pitesti, ce apartine Petrom. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a purtat negocieri cu Petrom pentru preluarea rafinariei, care insa nu au ajuns la niciun rezultat. Petrom ar fi fost dispusa sa cedeze rafinaria fara niciun ban, cu preluarea de catre stat a obligatiilor de mediu de circa 200 de milioane de euro. La randul sau, Ministerul Economiei ar fi vandut la pachet Oltchim cu Arpechim unui investitor potent financiar, capabil sa investeasca sute de milioane de euro in aducerea la capacitate a celor doua unitati. Pana acum, insa, in ciuda mesajelor incurajatoare venite din partea Guvernului si a Petrom, transferul de proprietate nu s-a realizat.

 

Pretul tinta pentru pachetul Oltchim-Arpechim este de circa 300 de milioane de euro, iar investitorul ar urma sa preia si obligatiile de mediu aferente Arpechim. In plus, ar trebui sa mai investeasca alte sute de milioane de euro in repronirea tuturor instalatiilor din cele doua unitati.

 

Citeste aici despre planul alternativ al statului pentru Oltchim, in cazul in care nu exista niciun investitor interesat sa-l preia

 

Oltchim este in insolventa, de anul trecut. La finalul mandatului de 22 de ani al precedentului director, Constantin Roibu, combinatul chimic valcean ajunsese la datorii de 700 de milioane de euro si pierderi de peste 200 de milioane de euro anual. sursa: economica.net