Oamenii de stiinta au identificat mai multe gene care permit unuia dintre cele mai longevive mamifere, balena de Groenlanda, sa traiasca pana la 200 de ani, fapt care ar putea pune bazele conceperii unor metode de crestere a sperantei de viata a omului.

Cercetatorii au studiat genomul balenei de Groenlanda (balaena mysticetus) si au descoperit o serie de gene unice a caror activitate este legata de rezistenta la cancer si repararea leziunilor provocate ADN-ului, informeaza dailymail.co.uk.

Majoritatea mamiferelor mor inainte de a atinge varsta de 100 de ani, dar cercetatorii au incercat de mult timp sa afle cum reusesc aceste balene sa traiasca mai mult decat alte specii de mamifere marine si sa nu sufere de maladii cardiace si cancer.

O serie de studii separate, desfasurate in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, au cartografiat in detaliu structura ADN a balenei de Groenlanda, lucru care a permis identificarea genelor legate de longevitate.

Joao Pedro de Magalhaes, cercetatorul-sef care a realizat studiul din Marea Britanie, a spus ca rezultatele ar putea fi utile in folosirea acestor gene pentru prelungirea vietii umane.