Este lesne de inteles pentru toata lumea ca promovarea asidua pe toate canalele media a primarului Capitalei, Gabriela Firea are un singur scop, aceela de a o pune intr-o pozitie favorabila pentru a prelua fraiele executivului in cazul in care PSD-ul ar putea face guvernul. O analiza facuta de Puterea arata destul de limpede cum s-au organizat social-democratii, mai ales ca pozitia de primar al Capitalei le ramane la indemana atata timp cat pana la organizarea de noi alegeri tot majoritatea PSD va desemna primarul interimar. Iar in caz de alegeri ce probleme ar putea avea candidatul PSD in capitala din moment ce toate sectoarele sunt rosii?

Iata analiza facuta de Robert Veress pentru ziarul Puterea.

Secretul pastrat de PSD cand vine vorba de numele viitorului premier are o explicatie simpla si logica: multi dintre votantii partidului si-ar schimba optiunea, daca ar sti ca Liviu Dragnea o pregateste pentru acest post pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei!

Ajunge sa te uiti pe contul de Facebook al lui Dragnea, pentru a realiza ce ne asteapta, daca social-democratii castiga alegerile si pot forma o majoritate in Parlament, singuri sau in coalitie cu partide satelit, precum ALDE sau PRU, in cazul in care acestea trec de pragul electoral de 5%.
Ultimele postari ale boss-ului PSD, cu promisiuni electorale, sunt insotite de aceeasi imagine, in care apare exclusiv alaturi de Gabriel Firea (fara alta fata reprezentativa pentru PSD in preajma). Imaginea este realizata la 1 Decembrie, cand cei doi au condus grupul liderilor PSD „amestecati in randul poporului”. Cititorii care au urmarit emisiunile televizate, isi aduc aminte, desigur, ca Gabriela Firea a fost cea mai vocala, cu discursul cel mai prelungit, cu acoperire nationala, nu locala.

Duetul agramat

Apropo, Firea a postat pe contul sau de Facebook o urare de 1 Decembrie similara cu cea a lui Dragnea. Similara, in sensul ca e electorala (in continut) si la fel de gresita gramatical (in titlu): „La Multi Ani Romania!”.

Asadar, atat seful celui mai mare partid din Romania o zbarceste cu scrierea in limba romana, taman de Ziua Nationala, facand parada de romanism, cat si pupila sa, pe care a „uns-o” primar general al Capitalei, specialista in comunicare, purtator de cuvant al formatiunii, om de media cu mare experienta, licentiata a Facultatii de Litere din Bucuresti, cu pretentia de specializare in Stiintele Comunicarii (de fapt, asa cum a demonstrat jurnalistul Dragos Patraru, Firea a facut Bibliologie, adica s-a pregatit pentru meseria de bibliotecar).

In cazul sefului PSD, eroarea a fost corectata (virgula pusa la locul ei) dupa sesizarea lui Marian Godina, agentul de la Brigada Rutiera Brasov, cunoscut pentru talentul sau literar. In cazul Gabrielei Firea, eroarea e la locul ei si acum, la mai bine de 4 zile de la comitere.

Vector de imagine sau premierul „din umbra”?

Revenind la subiectul acestui articol, exista doua ipoteze pe care le putem explora, in legatura cu postarile presedintelui PSD:

1). Gabriela Firea a devenit un vector de imagine pentru PSD si e folosita ca atare, iar Dragnea si Firea intentioneaza sa-si tina cuvantul dat, conform caruia primarita isi va duce la capat mandatul de patru ani. Amintim ca promisiunea a fost facuta in contextul speculatiilor de dupa castigarea alegerilor locale, pe seama unei viitoare candidaturi prezidentiale a „starletei” PSD.

2). Gabriela Firea este pregatita pentru postul de prim-ministru, fara a fi nominalizata, fiindca PSD nu vrea sa riste o pierdere de „viteza” de pe urma ideii ca propune o femeie pentru a conduce Romania, in conditiile in care este lucru stiut ca in special electoratul cu educatie precara, din zone rurale sarace, este in buna parte misogin, asa cum releva si un recent studiu al Comisiei Europene, despre care a relatat PUTEREA.ro.

Firea – propunere de premier, cea mai dura lovitura pentru Iohannis

Nominalizarea Gabrielei Firea pentru functia de premier ar avea dubla calitate de a fi ofensatoare si incuietoare pentru presedintele Klaus Iohannis. Ofensatoare, pentru ca Gabriela Firea este unul dintre cei mai vehementi si chiar grobieni critici ai sefului statului. In campania prezidentiala, cand dansa era seful de campanie al lui Victor Ponta, l-a acuzat pe candidatul PNL de trafic de copii, in scopul exploatarii organelor acestora. Acuzatiile nu au fost niciodata retrase, desi s-a dovedit netemeinicia acestora. Mai mult, i-a reprosat lui Iohannis si faptul ca nu are copii, concluzionand ca nu ar fi apt, din aceasta pricina, pentru functia suprema.

Nominalizarea ar fi si incuietoare, pentru ca Firea nu are probleme de integritate, iar Iohannis nu-i poate respinge candidatura –cel putin nu invocand motive obiective- daca PSD va constitui o majoritate parlamentara, care sa o sustina.

Asadar, din perspectiva PSD, Firea este prim-ministrul perfect. Singura problema, daca poate fi numita asa o chestiune de moralitate in politica, ar fi ca nu se va mai putea pretinde, cu credibilitate, ca doamna Pandele nu tinteste postul lui Iohannis, in 2019, si ca n-ar avea sustinerea partidului, in acest sens.

Iata si mesajele lui Dragnea, la care ataseaza fotografiile cu Firea:

Mesajul nr. 1: „Trebuie sa stopam exodul medicilor romani care pleaca sa opereze in spitalele din Germania, Franta sau Italia. Operatii, precum cele de transplant, pot fi facute si in #Romania, pentru ca romanii sa beneficieze de ingrijire medicala de varf la ei acasa.

Pentru asta insa medicii romani trebuie sa fie bine platiti si sa aiba si infrastructura necesara.

Prin programul de guvernare al #PSD vom mari salariile personalului medical, de la 1200 euro pentru un #medic stagiar gradul I pana la 3600 euro pentru un medic primar gradul V si vom construi Spitalul Republican «Carol Davila» si 8 spitale regionale moderne”.

Mesajul nr. 2: „Nu mai vreau ca #Romania sa fie o tara atractiva prin forta de munca ieftina. Pentru ca asta i-a saracit pe romani! Vreau sa atragem investitiile prin impozite mici, birocratie scazuta, muncitori foarte calificati, dar si foarte bine platiti!

Pentru asta vom aproba un pachet important de reduceri de taxe si impozite si vom creste salariul minim in fiecare an pana la 1750 de lei. Aceste masuri vor impinge toate salariile in sus si vom aduce mai multi romani in #clasademijloc”.

Firea, nou atac la Ciolos

„Delta Vacaresti este lasata in paragina de actualul Guvern. Primaria Capitalei, cea a sectorului 4 si Asociatia Parcul Natural Vacaresti dorim sa preluam administrarea acestei Delte urbane fara egal. Pana in luna noiembrie, Guvernul prin Ministerul Mediului avea obligatia legala sa organizeze procedura pentru preluarea custodiei. Nu s-a intamplat nimic. Zero raspunsuri”, a scris primarita Gabriela Firea, pe Facebook, sambata.
Aparut in: Puterea