Acasă Stirile zilei Justitia Se anunta vremuri tulburi! CCR a luat o decizie care PROVOACA o...

Se anunta vremuri tulburi! CCR a luat o decizie care PROVOACA o avalansa de denunturi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Curtea Constitutionala (CCR) a luat o decizie majora joi prin care orice martor care vrea sa denunte o infractiune grava va beneficia de o reducere a propriei pedepse, indiferent daca el a comis fapte grave sau mai putin grave. Aceasta decizie va avea un impact semnificativ asupra anchetelor procurorilor si anunta o avalansa a denunturilor.

In legislatia actuala DOAR denuntatorii care comisesera infractiuni GRAVE beneficiau de reduceri a pedepselor in schimbul colaborarii lor cu procurorii, in timp ce aceia care doreau sa denunte fapte grave, dar care nu comisesera infractiuni grave NU beneficiau de o reducere a pedepsei.

 

In acest fel ne putem astepta a o avalansa a denunturilor pentru ca prin decizia CCR se mareste numarul persoanelor care ar putea beneficia de reduceri a pedepselor in schimbul denunturilor.

Iata ce precizeaza CCR:

2. Excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.19 din Legea nr.682/2002 privind protecția martorilor, potrivit cărora: „Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit.a) pct.1, şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.”

2. Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă reglementată de art.19 din Legea nr.682/2002, care exclude de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege persoana care are calitate de martor, în sensul art.2 lit.a pct.1 din lege, şi care nu a comis o infracţiune gravă, este neconstituţională.

sursa: stiripesurse.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos