Cap Limpede

Sanatate

Schimbari pentru toti bolnavii din Romania! Medicii pot prescrie doar sapte medicamente gratuite pe luna

De astazi, intra invigoare catalogul cu noile preturi la medicamente. Conform declaratiilor ministrului sanatatii Nicolae Banicioiu, preturile produselor listate sunt cu 20% mai mici. Teoretic, vom avea cele mai ieftine medicamente generice din Europa.

Aceasta masura s-a luat, in primul rand, pentru a reduce cheltuielile Casei de Asigurari de Sanatate (CNAS), care deconteaza retetele gratuite.

Asociatia Producatorilor de Medicamente a atras atentia ca aceasta ieftinire fortata va scoate de pe piata produsele romanesti, care vor deveni nerentabile si care vor fi inlocuite cu unele scumpe.

Mai mult, am putea asista la disparitia unor medicamente de stricta necesitate. in fine, farmacistii considera ca noua lista va produce haos timp de o saptamana, cel putin.

Practic, in aceasta dimineata, la ora 7.30, calculatoarele farmaciilor conectate la serverul CNAS au primit un program care contine toate modificarile gandite de Ministerul Sanatatii.

Ceea ce nu s-a spus inca este faptul ca pentru unele produse de pe listele ieftinite se va renunta la o mare parte din gradul de compensare.

Altfel spus, se va da cu o mana si se va lua cu doua. Farmacistii sunt convinsi ca nu va disparea nici un medicament de pe piata, dar, in ciuda tuturor ieftinirilor anuntate, produsele vor ajunge tot scumpe la pacienti, intr- o forma sau alta.

Trebuie adaugat ca din cele trei liste cu medicamente, A, B si C, medicii pot prescrie gratuit doar 7 medicamente pe luna pentru un pacient, de pe listele A si B, – si doar 3 produse pe luna de pe lista C. Practic, este foarte greu de spus in acest moment daca masura listelor ieftinite este buna sau nu.

Sursa: libertatea.ro

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-80726").on("click", function(){ $(".com-click-id-80726").show(); $(".disqus-thread-80726").show(); $(".com-but-80726").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});