Din 13 decembrie 2014 va incepe noul procest de etichetare a alimentelor, apoi din 2016 va fi obligatorie afisarea declaratiei nutritionale si scoaterea in evidenta a alergenilor pe majoritatea etichetelor la alimentele preambalate.

Potrivit unui comunicat al Romalimenta Regulamentul UE (1169/2011) privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare a fost dezbatut intr-o intalnire a reprezentantilor Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta) si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), la care au participat peste 150 de reprezentanti ai industriei de profil si ai serviciilor alimentare, care au clarificat problemele generate de regulamentul care va fi aplicat treptat din 13 decembrie 2014 si a carui respectare va fi obligatorie din 2016.

S-a convenit, de asemenea, imbunatatirea lizibilitatii prin introducerea unei dimensiuni minime a caracterului de litera, scoaterea in evidenta a alergenilor in lista ingredientelor prin litere ingrosate, obligatia ca alimentele ne-preambalate sa aiba informatii cu privire la prezenta sau absenta alergenilor si sa fie specificata pe eticheta originea carnii neprocesate de porc, oaie, capra sau pasare.

De asemenea, pe etichete vor fi introdusi termeni noi, care vor furniza informatii suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compozitia produsului, de exemplu „peste format” si suplimentar consumatorii vor putea afla de pe etichetele produselor si informatii despre continutul in energie si in nutrientii principali, raportati la consumul de referinta.

Un comunicat al Romalimenta precizeaza ca „nu va fi obligatoriu ca toate produsele de pe rafturi sa aiba noile etichete, din 13 decembrie, iar cele care nu sunt conforme cu cerintele regulamentului pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor”.

Pentru a evita risipa de alimente, intre altele, Regulamentul permite vanzarea acestor produse indiferent cat de mare este perioada lor de valabilitate. Unele produse care sunt congelate, uscate sau in conserva au o durabilitate mare si pot persista pe piata cativa ani, deci este posibil sa fie vandute produse cu tipul vechi de eticheta.

Schimbarea etichetelor nu va avea drept consecinta majorarea preturilor.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.