Acasă Stirile zilei Stiinta IMAGINEA SPECIALA dedicata Romaniei! AGENTIA SPATIALA a denumit-o MOZAICUL ROMANIEI! Vezi FOTO

IMAGINEA SPECIALA dedicata Romaniei! AGENTIA SPATIALA a denumit-o MOZAICUL ROMANIEI! Vezi FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Imaginea speciala a saptamanii vine de la Agentia Spatiala Europeana (ESA) si este dedicata Romaniei cu numele de „Mozaic Romanesc”.

Scanarile au fost realizate prin impulsuri radar orizontale si verticale cu polarizare dubla, din care s-a generat culoarea compozit artificiala, informeaza Agentia Spatiala Romana (ROSA).

In imaginea satelitara furnizata de ESA sunt vizibili Muntii Carpati, care se intind dinspre nord si peste centrul tarii, dar si Dunarea – cel mai lung fluviu din Uniunea Europeana -, care traverseaza tara de-a lungul frontierei cu Serbia si Bulgaria, dupa care se varsa in Marea Neagra prin Delta – vizibila in partea dreapta a imaginii, intre Romania si Ucraina.

Nu in ultimul rand, capitala Romaniei, Bucuresti, poate fi observata in partea sud-estica a tarii, ca un grup de reflectii radar luminoase care pornesc din centru si se extind spre exterior.

ESA aminteste ca Romania are cea mai mare zona de paduri virgine din Europa si bogatii naturale impresionante. Ursi bruni si lupi pot fi intalniti in zona montana, la poalele muntilor se afla izvoare minerale si termale, carora li se adauga varietatea extrem de bogata de pasari, pesti, animale si plante din Delta Dunarii.

De asemenea, ESA precizeaza ca Bucurestiul va fi in septembrie 2015 gazda unui curs de Land Training dedicat pregatirii urmatoarelor generatii de oameni de stiinta din domeniul observarii Pamantului.

Familia de misiuni Sentinel a fost dezvoltata de ESA cu scopul de a indeplini nevoile operationale ale programului Copernicus, cea de-a doua initiativa spatiala emblematica a Uniunii Europene, dupa sistemul de pozitionare Galileo. Misiunile Sentinel sunt in numar de sase, iar fiecare dintre ele este bazata pe o constelatie de doi sateliti, fiecare cantarind 2.300 de kilograme.

Sentinel 1 este o misiune radar ce consta intr-o constelatie de doi sateliti, Sentinel-1A si Sentinel-1B, care vor furniza imagini cu suprafetele de uscat si cele de ocean din Europa, Canada si regiunile polare indiferent de conditiile meteorologice de zi si de noapte si in timp aproape real. La fiecare sase zile, satelitii vor furniza imagini ale intregului Pamant.

Primul satelit, Sentinel-1A, a fost lansat cu o racheta Soyuz de la portul spatial european pe 3 aprilie 2014.

IMAGINEA SPECIALA dedicata Romaniei! AGENTIA SPATIALA a denumit-o MOZAICUL ROMANIEI! Vezi FOTO2

In afara de transmiterea datelor catre statiile de sol din intreaga lume, pentru diseminare rapida, Sentinel-1 este echipat cu un terminal laser pentru a transmite date prin intermediul satelitilor din European Data Relay System aflati pe orbite geostationare.

Datele de la satelitii Sentinel vor fi furnizate in mod gratuit si deschis. Datele brute vor fi analizate si prelucrate de furnizorii de servicii din sectorul public si privat.

Agentia Spatiala Romana (ROSA) a organizat diferite evenimente dedicate utilizatorilor si furnizorilor de servicii Copernicus, cum ar fi conferintele „Serviciile Copernicus in era Sentinel – Beneficii pentru Europa de Est”. De asemenea, in scop de pregatire pentru misiunea de monitorizare a calitatii aerului Sentinel-5 Precursor, planificata pentru lansare in 2016, oamenii de stiinta de la opt institute Europene s-au intalnit la Bucuresti pentru a testa diferite sisteme aeriene ce vor fi folosite pentru a valida corectitudinea datelor oferite de acest nou satelit.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos