Dan Voiculescu nu s-a prezentat marti la termenul stabilit pentru judecarea dosarului de privatizare al Institutului de Cercetari Alimentare. Avocatii din dosarul ICA au cerut sa fie schimbat completul de judecata!

 

Avocatii din dosarul ICA, intre care si unul din oficiu stabilit pentru Dan Voiculescu, au cerut marti repartizarea aleatorie a cauzei unui alt complet de judecatori, in baza unei hotarari a colegiului de conducere al CAB, potrivit careia dosarul fie este judecat de vechiul complet, fie de unul nou.

 

Presedintele completului de judecata din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Florica Duta, a anuntat ca exista o hotarare a colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti prin care se stabileste ca dosarul trebuie trimis pentru repartizare aleatorie unui nou complet, daca cel actual nu are aceeasi componenta ca cea stabilita de la bun inceput, respectiv judecatorii Duta si Stan Mustata.

 

La termenul de marti al procesului, in locul magistratului Stan Mustata, care este arestat preventiv pentru fapte de coruptie, a intrat judecatoarea Carmen Constanta Balaci.

 

Astfel, avocatii inculpatilor din dosarul ICA au cerut instantei scoaterea cauzei de pe rol si trimiterea acesteia pentru repartizare aleatorie unui nou complet de judecata.

 

Dan Voiculescu si Sorin Pantis au lipsit la termenul de marti al procesului, iar pentru Voiculescu a raspuns un avocat din oficiu.

 

Magistratii au ramas in pronuntare, urmand sa stabileasca daca vor judeca in continuare aceasta cauza in acelasi complet sau daca scot dosarul de pe rol si il trimit spre repartizare aleatorie.

 

La termenul din 13 mai, instanta stabilise ca discutiile in dosarul in care Dan Voiculescu si alte 12 persoane sunt acuzati de fapte de coruptie privind privatizarea ICA sa continue in 10 iunie, iar completul de la Curtea de Apel Bucuresti, format dupa arestarea judecatorului Stan Mustata, sa analizeze exceptiile invocate de avocati.

 

Curtea de Apel Bucuresti a decis sa repuna pe rol exceptiile invocate de catre avocatii inculpatilor din dosarul privind privatizarea ICA, dupa ce presedintele completului, judecatorul Stan Mustata, a fost suspendat din magistratura ca urmare a arestarii preventive.

 

Judecatorul Stan Mustata trebuia sa judece, in 29 aprilie , impreuna cu Florica Duta, apelurile formulate in dosarul in care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi si alte 11 persoane sunt acuzati de fapte de coruptie privind modul de privatizare a ICA.

 

Cu cateva ore inainte de judecarea dosarului, Stan Mustata a fost ridicat si dus la audieri la DNA, iar ulterior magistratul a fost retinut, fiind acuzat de fapte de coruptie in schimbul unor solutii favorabile in dosare. In 30 aprilie, judecatorul Stan Mustata si grefiera Mariana Curea, care i-ar fi fost complice, au fost arestati preventiv, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti.

 

La termenul din 15 aprilie, avocatii au cerut ca decizia luata de prima instanta, respectiv Tribunalul Bucuresti, prin care s-a respins restituirea dosarului la procurori, pentru refacerea urmaririi penale, sa fie reanalizata de un judecator, in Camera Preliminara de la Curtea de Apel Bucuresti.

 

De asemenea, avocatii au formulat mai multe exceptii si cereri, printre acestea fiind si o solicitare de anulare a Hotararii de Guvern 290/2002, prin care Institutul de Cercetari Alimentare a fost trecut din proprietatea statului in proprietate privata.

 

Completul de judecata, din care facea parte si Stan Mustata, trebuia sa se pronunte la termenul din 29 aprilie in cazul acestor exceptii, insa acest lucru nu s-a mai intamplat din cauza retinerii judecatorului.

 

La termenul din 8 aprilie, Stan Mustata formulase o cerere de abtinere in dosarul ICA. Judecatorul arata ca, in urma unor materiale de presa „neadevarate”, in care se relateaza presupuse interese ale sale in acest dosar, formuleaza cererea de abtinere, pentru eliminarea oricaror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsa, astfel ca Stan Mustata a continuat sa judece acest dosar.

 

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

 

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.

 

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

 

Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro. Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.