In timpul Razboiului Rece Romania figura ca tinta pentru SUA. O serie de orase din tara noastra ar fi trebuit bombardate in cazul declansarii conflictului armat.

Arhiva Nationala de Securitate a SUA a declasificat, in urma cu cateva zile, 800 de pagini de documente care arata care erau tintele armatei americane in cazul izbucnirii unui razboi nuclear in perioada Razboiului Rece, informeaza site-ul www.foxnews.com.

Potrivit sursei citate, noile documente releva ca armata americana era pregatita sa atace mii de orase din regiunile unde comunismul era la putere, respectiv din Asia si Europa, inclusiv din Romania, scrie Mediafax.

Cele 800 de pagini de documente, care fac parte dintr-un plan intocmit in 1956 si denumit „Studiu privind necesarul de arme nucleare”, au fost publicate pe site-ul Arhivei Nationale de Securitate a SUA pe data de 22 decembrie, sub numele „Listele cu tintele nucleare ale armatei americane in timpul Razboiului Rece, declasificate pentru prima data”.

“Din informatiile pe care le detinem, niciun alt document de o asemenea insemnatate referitor la perioada Razboiului Rece nu a mai fost desecretizat vreodata”, se arata pe site-ul nsarchive.gwu.edu, care descrie documentul ca fiind unul „terifiant”, tinand cont de faptul ca existau planuri pentru a fi atacate orase intregi din diverse colturi ale lumii.

Documentele cuprind informatii despre 1100 baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind doua aerodromuri din Belarus unde se aflau in acea perioada bombardiere cu raza medie de actiune, principala amenintare la adresa statelor din Europa de Vest.

Pe liste apar insa peste 1.200 de localitati si puncte strategice din tarile comuniste, in primul rand Moscova si Leningrad (acum Sankt Petersburg), dar si din alte tari comuniste, din Germania de Est pana in China.

Din Romania, pe liste apar orasele Alba Iulia, Moinesti, Pascani, Sfintul Gheorghe, Ciceu si Vulcan.

In documente se mentioneaza faptul ca tintele din estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mica, pentru a face o diferentiere clara fata de URSS. Toate aceste tinte ar fi urmat sa fie atacate atat cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cat si cu rachete balistice intercontinentale in cazul unui razboi nuclear.

Arhiva Nationala de Securitate a SUA releva, de asemenea, ca spre deosebire de prezent, cand Statele Unite si Rusia negociaza reducerea arsenalului nuclear, in acea perioada a Razboiului Rece, Statele Unite si-au marit numarul armelor nucleare de la 12.000 in 1955 la 22.000 in 1961, in punctul culminant al acelei perioade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.