Acasă Sanatate Ce se intampla cu tine dupa ce mananci preparatele traditionale de Craciun?...

Ce se intampla cu tine dupa ce mananci preparatele traditionale de Craciun? Vei ramane surprins!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un nou studiu american identifica pentru prima data o legatura biologica intre depresie si alimentele prea grase si ofera, totodata, o solutie promitatoare pentru noi tratamente, informeaza Le Parisien in editia online.

Este cunoscut faptul ca masa de sarbatori a romanilor contine mancaruri traditionale considerate grase de catre specialistii in nutritie.

Autorii cercetarii, publicata in revista „Neuropharmacology”, au incercat sa inteleaga mecanismele care pot explica legatura dintre alimentele grase si comportamentele depresive. Ei au descoperit ca metabolismul grasimilor ar avea in comun acelasi mecanism biologic ca si conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate in caz de stres si depresie. De exemplu, pacientii cu tulburari metabolice cum ar fi diabetul de tip 2 sunt mai expusi riscului de depresie. Cu alte cuvinte, efectele unei diete prea bogate in grasimi se suprapun peste efectele stresului cronic, scrie Agerpres.

Echipa de cercetatori a aratat ca o dieta bogata in grasimi a influentat comportamentul sobolanilor. Dupa patru luni in care li s-a aplicat acest regim, aceasta celebra cale organica implicata atât in metabolismul grasimilor, cât si in plasticitatea creierului a fost perturbata si rozatoarele au prezentat semne de depresie si de anxietate.

„Adevarul este ca sobolanii carora li s-a aplicat dieta bogata in grasimi (HFD) au consumat acelasi numar de calorii pe zi ca si sobolanii din grupul de control. Singura diferenta a fost ca aceste calorii au provenit de la alimente de sase ori mai bogate in grasimi (60% grasime fata de 10% in grupul de control)”, explica Sophie Dutheil, autoarea acestui articol prin e-mail. „Prin urmare, alimentele grase sunt cele care au indus simptome depresive si anxietate (ca si inflamatia din creier si alte consecinte mentionate in articol)”, comenteaza autoarea.

Pentru tratarea simptomelor, oamenii de stiinta au testat pe acesti sobolani un anestezic cu proprietati narcotice puternice, ketamina. in acelasi mod in care acest produs poate reduce depresia si efectele stresului cronic la oameni, experienta a demonstrat ca a inversat simptomele de depresie la sobolanii hraniti cu acest regim bogat in grasimi.

Dupa efectuarea acestui studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ar fi posibil, datorita ketaminei, sa se reduca rapid si in mod semnificativ simptomele de depresie cronica care se pot dezvolta la pacientii cu diabet zaharat de tip 2.

Cu toate acestea, este necesar ca efectele ketaminei asupra metabolismului sa faca obiectul altor cercetari. Utilizarea si dozajul pentru tratarea depresiei fac, de asemenea, obiectul unor studii clinice. Se fac cercetari si cu privire la utilitatea sa pentru a trata durerea, depresia, alcoolismul si dependenta de heroina si alte opiacee, mai scrie Le Parisien.